Pentru al doilea an consecutiv, Universitatea americana Harvard conduce in clasamentul institutiilor de invatamant superior care se bucura de cea mai buna reputatie la nivel mondial. De altfel, in primele zece locuri se afla sapte universitati din Statele Unite.


Publicatia britanica Times a publicat ratingul anual al celor mai reputate universitati ale lumii – World Reputation Rankings 2012. In clasament au intrat 100 de institutii, selectate in functie de aprecierile formulate de 17.500 de profesori universitari si analisti, precum si pe baza datelor furnizate de Thomson Reuters si de centrul de sondare a opiniei publice, Ipsos Media.

Primele trei locuri sunt ocupate, in ordine, Harvard University (SUA), Massachusetts Institute of Technology (SUA) si University of Cambridge (Marea Britanie).

De fapt, dintre cele 100 de intitutii prezente in top, 44 sunt americane. In ceea ce priveste universitatile britanice, numarul lor s-a redus la 10, de la 12 anul trecut. In schimb, sunt mai multe universitati din China (2), Japonia (5), Singapore (3) si Corea de Sud (3). Franta este prezent cu 4 universitati, Elvetia cu 2, Suedia cu 3, iar Germania cu 4.

La alcatuirea clasamentului, autorii au luat s-au ghidat, printre altele, dupa parerile profesorilor si dupa aprecierile publicatiilor academice privind nivelul de pregatire al absolventilor. De asemenea, a fost verificat raportul dintre numarul de angajati si de studenti din universitatile respective.

Ocupantele primelor 10 locuri

1. Harvad University (SUA) – 100 de puncte

2. Massachusetts Institute of Technology (SUA) – 87,2

3. University of Cambridge (Marea Britanie) – 80,7

4. Stanford University (SUA) – 72,1

5. University of California Berkeley (SUA) – 71,6

6. University of Oxford (Marea Britanie) – 71,2

7. Princeton University (SUA) – 37,9

8. University of Tokyo (Japonia) – 35,6

9. University of California Los Angeles (SUA) – 33,8

10. Yale University (SUA) – 32,4