In Romania exista 203 castele si 124 de palate aflate in patrimoniul national, in diferite stadii de conservare, majoritatea concentrate in vestul tarii. 16 dintre acestea sunt in ruina, alte cateva zeci avand o soarta mai buna, fiind in proprietatea cultelor religioase sau folosite drept spatii de locuit si sedii de institutii.Exista totusi si destui proprietari privati ai acestor imobile, urmasi ai celor care le-au construit, sau persoane si companii care le-au cumparat de la mostenitori. Istoria celor mai cunoscute dintre acestea pare sa fi intrat in linie dreapta in ultimii ani, dupa ce au fost readuse la viata prin eforturile proprietarilor sau ale administratorilor.

Regele Mihai 1

Mihai I, fostul suveran al Romaniei, detine trei resedinte impunatoare in Romania: Domeniul Regal Sinaia, Palatul Elisabeta din Bucuresti si Castelul Savarsin. Perla Coroa­nei este de departe Domeniul Regal Sinaia, din care fac parte castelele Peles si Pelisor, cele mai vizitate obiective din tara. Potrivit unui protocol parafat cu Guvernul Roma­niei, destinatia de muzeu a Castelului Peles va fi pastrata si pe viitor, Castelul Pelisor va fi folosit de familia regala, iar Castelul Foisor va continua sa fie dedicat protocolului de stat. Palatul Elisabeta, inaugurat in 1937, locul unde la 30 decembrie 1947 Regele a semnat abdicarea, gazduieste acum Casa Regala. Construit in secolul XVII, Castelul Savarsin a fost cumparat in 1943, impreuna cu Domeniul Savarsin, de catre Regele Mihai, caruia i-a fost retrocedat in anul 2001, in prezent continuand lucrarile de restaurare a castelului si de amenajare a parcului potrivit principiilor agriculturii ecologice.

 • Muzeul National Peles (castelele Peles si Pelisor) a gazduit in prima jumatate a anului 150.880 de turisti, aproape dublu fata de perioada similara a anului trecut.
 • Muzeul National Peles a lansat in 2011 turul virtual al castelelor Peles si Pelisor pe site-ul oficial, alcatuit din peste 20 de imagini panoramice de 360 de grade care prezinta in cel mai mic detaliu cele doua castele.
 • Biletul de intrare pentru vizionarea expozitiei de baza a castelului Peles, respectiv parterul, variaza intre 5 lei (pentru elevi, studenti si tineri pana in 26 de ani) si 20 de lei (adulti), in timp ce turistii care doresc sa admire parterul si etajul 1 platesc intre 12,5 lei si 50 de lei.
 • Vizitatorii dornici sa strabata parterul si cele doua etaje ale castelului trebuie sa achite sume intre 17,5 lei (elevi, studenti si tineri pana in 26 de ani) si 70 de lei (adulti).

 

Familia Bánffy

Ansamblul Bánffy din Bontida, cunoscut odinioara drept Versailles din Transilvania, a fost concesionat pe o perioada de 49 de ani fundatiei Transylvania Trust, de catre urma­sii familiei Bánffy, proprietarii castelului. Fundatia a reusit sa atraga, atat din fonduri europene, cat si din alte surse publice sau private, inclusiv de la Printul Charles al Marii Britanii, 2 milioane de euro, din care au fost restaurate, in diferite proportii, cladirea principala si cea a bucatariei, cladirea Miklos, fostul grajd. Anul trecut au fost finalizate si lucrarile de prima necesitate la cladirea morii. Reprezentantii fundatiei spun ca mai au nevoie de alte 5 milioane de euro pentru restaurarea completa a castelului, situatie in care lucrarile s-ar putea termina in patru ani.

 • Anul trecut, castelul a avut aproxi­mativ 15.000 de vizitatori, atrasi de eveni­men­tele organizate.
 • 17.500 de persoane au trecut pragul Castelului Bánffy in acest an, din care apro­ximativ 4.500 de turisti.
 • Cheltuielile anuale de intretinere a castelului se ridica la 20.000 de euro.
 • In anul 2010, veniturile din vanzarea biletelor au depasit cu putin suma de 9.000 de euro, iar pentru anul acesta se estimeaza incasari de 12.500 de euro.

Familia de Habsburg

Castelul Bran, considerat cel mai faimos in afara granitelor tarii, a intrat oficial in pro­prie­tatea arhiducelui Dominic de Hab­s­burg si a surorilor sale, Maria Mag­dale­na Hol­zhau­sen si Elisabeth Sandhofer, in luna mai 2009, dupa ce timp de trei ani a fost in administrarea Ministerului Culturii. Anul trecut, potrivit lui Corin Trandafir, avocat partener la Rubin Meyer Doru Trandafir SCPA, membru in Consiliul de Adminis­tratie al Companiei de Admi­nistrare a Do­me­niului Bran, castelul a avut o cifra de afa­ceri de 7,51 milioane de lei, din care 6,32 milioane din vanzarea de bilete si 942.091 de lei din vanzarea de su­veniruri. ,,De la in­ce­putul activitatii si pana in prezent inves­titiile la Castelul Bran au fost de 700.000 de lei. Valoarea estimata a investiti­ilor pentru 2012 este de 1,2 milioane de lei, care vor fi folositi pentru restaurarea Casei de Ceai, situata in parcul castelului”, mai spune avocatul casei de Habsburg.

 • Castelul Bran a fost vizitat de de 426.566 de persoane in 2010, in primele opt luni ale acestui an fiind inregistrati deja 350.358 de turisti. Pentru tot anul in curs se estimeaza 450.000 de vizitatori.
 • Pentru 2011 sunt estimate venituri de 9 milioane de lei.
 • Cheltuielile de intretinere si functio­na­re pentru anul 2010 au fost de 2,57 mili­oa­ne de lei, anul trecut fiind realizate investitii de 405.463 de lei.

Claudiu Necsulescu 

Fostul castel Bethlen-Haller din Cetatea de Balta este astazi imaginea companiei produ­ca­toa­re de vinuri Jidvei SA, in proprietatea caruia se afla. Compania Jidvei este detinuta de omul de afaceri Claudiu Necsulescu, a carui avere a fost estimata anul trecut la peste 65 de milioane de euro. Acesta a cumparat in 1999 activele fostului IAS Jidvei, impreu­na cu tatal sau, investind si in Castelul Bethlen-Haller, pe care l-a achizitionat de la mostenitorii contelui Bethlen. Acum se nu­meste Castelul Jidvei, unde a fost ame­najata o pensiune turistica, unitatea fiind inclusa intr-un circuit destinat fanilor oenoturismului.

 • Vechea Cetate de Balta a fost ridicata in secolul XII si extinsa in secolul XIV, fiind mentionata in documente drept cetate regala data in folosinta vicevoievozilor Transilvaniei.
 • Regele Matei Corvin a donat cetatea lui Stefan Cel Mare, aceasta ramanand in stapanirea domnitorilor moldoveni pana in 1556, cand a fost demolata din ordinul principelui Sigismund Zapolya.
 • Actualul castel a fost construit in perioada 1570-1580, fiind refacut radical de contele Stefan Bethlen, intre 1615 si 1624, dupa modelul Castelului Chambord din Franta. O noua refacere, in stil baroc, are loc intre 1769 si 1773, cand este amenajat si parcul, ansamblul fiind inconjurat cu un zid prevazut cu o monumentala poarta de acces.

Primaria Hunedoara

Construit de Ioan de Hunedoara in secolul al XV-lea, Castelul Corvinilor sau al Huniazilor este astazi in proprietatea statului si in administrarea Primariei Municipiului Hunedoara. Acesta a fost supus, in perioada 1997-2010, unor lucrari de renovare care au costat primaria si Ministerul Culturii aproximativ 4 milioane de euro. Anul trecut, lucrarile de restaurare au fost sistate, in prezent fiind in curs de elaborare un nou proiect tehnic. Castelul Huniazilor, care a inceput sa fie tot mai des nominalizat in diferite topuri ale unor publicatii de renume mondial, atrage si mari case de productie de filme, care au turnat aici pelicule celebre.

 • Anul trecut, peste 85.000 de persoane au vizitat castelul, din care 71.200 au fost plati­tori de bilete, potrivit directorului muzeului, prof. Nicolae Ceriser.
 • Veniturile totale ale castelului in 2010 au fost de 843.409 lei, 82% provenind din bilete si inchirieri pentru pro­duc­tii cinemato­grafice si 18% din suveniruri.
 • Pentru 2011 se estimeaza venituri totale de aproximativ 650.000 de lei, cheltuielile anuale de intretinere si func­tionare fiind de 490.617 lei.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti

Centrul Palate Brancovenesti de la Mogosoa­ia se afla in proprietatea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Ansamblul cu­prin­de atat Palatul Brancovenesc (care gazdu­ieste astazi un muzeu de arta), vechea bu-

­ca­­ta­rie (Cuhnia), vila Elchingen (azi cen­tru de conferinte), precum si un parc bine in­tretinut unde se pot vizita serele si capela Gh. Bibescu. Centrul a fost supus unor ample lucrari de rea­bilitare in ultimii patru ani. Trebuie mentionat ca, potrivit lui Bogdan Popa, directorul general al Centrului Palate Brancovenesti, anul trecut au fost realizate venituri de 1.031.833 de lei, cea mai mare parte, 865.799 de lei, provenind din serviciile de restaurant.

 • Pentru acest an sunt estimate venituri totale de 1,1 milioane de lei, cheltuielile anua­le de intretinere si functionare ale centrului fiind de aproximativ 8.700.000 de lei (in­clusiv actiuni culturale).
 • Anul trecut, ansamblul de la Mogo­soaia a vandut 15.150 de bilete de intrare, pentru 2011 fiind estimat un numar de 20.200 de tichete. Cen­trul este vizitat anual de peste 130.000 de persoane.


Unul dintre cele mai cunoscute si importante edificii din Romania este Palatul Sutu. Situat in „inima” Capitalei, acesta se afla in proprie­tatea Primariei Bucuresti. Actual­mente Mu­zeu al Municipiului Bucuresti, Palatul Sutu detine si conserva aproape 400.000 de obiecte provenite din cercetari arheologice, donatii si achizitii reali­zate cu fonduri asigu­rate de Primaria Capi­talei. Fosta resedinta somptuoa­sa a marelui postelnic C. Grigore Su­tu, descen­dent al fa­mi­lei Sutu, a fost con­struita in stil neo­gotic intre anii 1833 si 1835, sub conducerea arhi­tectilor Johann Veit si Conrad Schwinek. Pala­tul pastreaza deco­ratiuni interioare origi­nale, datorate scul­p­to­rului Karl Storck, re­mar­candu-se plafonul cu decoratiile sale si lustra originala. Palatul era inconjurat de un parc impunator, renumit in secolul trecut pentru plantele si animalele sale exotice.

 • Anul trecut au fost inregistrati 57.180 de vizitatori, din care 15.980 la muzeu, iar restul la casele memoriale.
 • In primele opt luni ale anului 2011 au fost inregistrati 37.420 de vizitatori, din care 12.540 la muzeu.
 • Cheltuielile anuale de intretinere a Mu­­ze­ului Municipiului Bucuresti se ridica la 4,25 milioane de lei.

Alin Caraman (Asezamantul Cultural Ghica)

Palatul Ghika-Tei, cu o suprafata construita de aproximativ 1.000 mp, realizat in stilul neo-clasic al arhitecturii italiene, a fost luat in custodie in anul 2009, pentru 15 ani, de agentia organizatoare de nunti Bon Mariage de la fundatia Asezamantul Cul­tural Ghica, proprietarul Palatului. Potrivit lui Alin Caraman, proprietarul Bon Mariage, societatea a investit pana acum aproximativ 1 milion de euro in renovarea acestui palat, ale carui locatii le foloseste pentru diferite evenimente.

Bon Mariage face parte din K Group Corporation SRL, societate detinuta in proportie de 90% de Caraman Alin-Paul Au­gus­tin, potrivit datelor Registrului Co­mer­tului. K Tel Center SRL, prin care se para­feaza contractele dintre clientii corpo­rate si Bon Mariage, a avut anul trecut o cifra de afaceri de 4.216.728 de lei. K Event, prin care Bon Mariage organizeaza nuntile, a avut anul trecut o cifra de afaceri de 2.214.644 de lei.

 • Situat pe o suprafata de teren de peste 11.000 mp, in vecina­tatea Parcului Plum­buita, Ghika-Tei este unul dintre cele mai vechi palate din Capitala.
 • Locatia gazduieste anual peste 150 de evenimente.

Zamora Estate SRL

O alta locatie impresionanta este Castelul Cantacuzino din Busteni, cumparat in urma cu trei ani de firma Zamora Estate SRL. Castelul Cantacuzino a fost cladit in anul 1911 in parcul al carui proprietar a fost Printul Gheorghe Grigore Cantacu­zino, poreclit „Nababul”, datorita averii sale impresionante. Castelul, format din patru corpuri (respectiv pavilionul central pe doua nivele, cu o suprafata desfasurata de peste 3.100 mp, pavilion servicii - 404,8 mp, vila administrativa si capela), a functionat ca sediu al Sanatoriului Ministerului de Interne, iar acum se organizeaza acolo diferite evenimente. Din actiona­riatul Zamora Estate SRL Busteni, potrivit datelor Regis­trului Comertului, fac parte cetatenii germani Neuschitzer Kurt Albert (20,61% din actiuni) si Oreschenko Andrej (30,941% din actiuni), precum si cetateanul rus Martyanov Vitaly (30,941% din actiuni). Acestora li se adauga cetateanul roman Cornel Chirieac, care detine 6%, si Schuhmacher Ulli, cu 1,5%, precum si compania Seacost Enterprises Corp, inregistrata in Insulele Belize, cu 10% din actiuni. Reprezentantii companiei au refuzat sa ne ofere detalii privind afacerile si planurile privind aceasta proprietate.

 • Potrivit site-ului Ministerului Finantelor, compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 817.788 de lei si o pierdere neta de 2.381.894 de lei.

Bucharest Arena SA

La 6 iunie 2007, Palatul Stirbey a fost achizitionat de la mostenitorii familiei Stirbey de catre firma Bucharest Arena SA, care l-a redeschis publicului, locatia fiind folosita pentru diferite evenimente. Compania Bucharest Arena SA, cu sediul in Buftea, are sapte actionari, printre care se numara senatorul Ion Moraru, cu 18,89% din actiuni, Dan Octavian Cocis, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, cu 19,89%, Valerian Mares (19,89%), fostul patron al Productie Ardealul, Ilie Staicu-Olteanu (19,89%), Emil Pop (19,89%). Acestora li se adauga Anca Moraru, fiica senatorului Ion Moraru, cu 1%, si Cristian Singer, cu 0,55% din titluri. Lucrarile la palat au demarat in anul 1850, la ordinul lui Barbu Dimitrie Stirbei, de aceasta locatie fiind legate evenimente importante din istoria moderna a Romaniei. Domeniul Stirbey de la Buftea este in prezent in perfecta stare.

 • Anul trecut a fost unul dificil pentru Bucharest Arena, daca avem in vedere faptul ca a incheiat cu pierderi nete de 9.643.072 de lei, la o cifra de afaceri de 4.561.149 de lei.
 • Societatea a renuntat in 2010 la decizia de a intra in insolventa.