Sectia de nou-nascuti a Maternitatii Giulesti are un deficit de personal de sapte persoane. Luni seara, o singura asistenta avea grija de 11 bebelusi nascuti prematur. In tot spitalul, deficitul de personal se ridica la 34. In intreg sistemul medical, posturile sunt blocate de guvern.
Acum nici doua saptamani, presedintele invita medicii si profesorii sa plece din tara daca nu le convin salariile de mizerie taiate cu 25%. Acelasi Traian Basescu promitea in campania electorala 6% din PIB pentru Sanatate in 2010. Azi, fondurile au scazut la 3,6% din PIB. La rectificarea bugetara, guvernul a alocat 2,8 miliarde de lei pentru sistemul medical, in conditiile in care este nevoie de 4 mili­arde de lei pentru ca sistemul sa continue sa functioneze in aceleasi conditii mizere.

Incercarea ministrului Sanatatii de a debloca posturile sau de a obtine ceva mai multi bani s-a lovit de nepasarea premierului, care a ridicat din umeri si a invitat ministrii sa termine cu prostiile, pentru ca nu sunt bani.

In fiecare zi parasesc Romania sapte medici.  In ultimii patru ani, 10.000 de medici au renuntat sa mai lupte cu sistemul, alegand sa lucreze in strainatate. Si nu sunt cei mai slabi, ci printre cei mai buni pe care i-am avut.

Inaintea Guvernului Romaniei, ministrul bulgar al Sanatatii a ordonat tuturor spitalelor sa-si verifice instalatiile electrice si sistemele de stingere a incendiilor in sectiile ATI. Ca reactie posttragedie, guvernul roman a hotarat ca vor fi organizate echipe mixte care vor verifica modul in care sunt pregatite spitalele pentru prevenirea incendiilor. Este clasicul stil Boc de inmormantat problemele: organizeaza o comisie.

Iar Cseke Attila a aruncat responsabilitatea tragediei de la Giulesti in curtea Primariei Bucuresti, argumentand ca spitalul nu se afla in subordinea sa.

Conform legislatiei romanesti, spitalele vechi nu sunt obligate sa aiba detectoare de fum. Doar spitalele nou construite trebuie sa fie dotate cu detectoare pentru a primi autorizatia de functionare. Cel mai ieftin detector de fum cu alarma costa 10 lei, pret de raft in magazin.