Preşedintele Traian Băsescu participă, joi şi vineri, la lucrările Consiliului European de toamnă de la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Reuniunea Consiliului European din această lună are ca obiectiv marcarea progresului înregistrat în implementarea deciziilor Consiliului din iunie în domeniul creşterii economice şi pregătirea deciziilor privind consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, care se vor lua la reuniunea ce va avea loc în luna decembrie.

Discuţiile se vor concentra asupra măsurilor de consolidarea a Uniunii Economice şi Monetare şi vor avea în vedere, în principal, crearea unui cadru integrat bugetar şi de politici economice. De asemenea, liderii europeni vor aborda şi crearea unei Uniuni Bancare.

Pe 14 septembrie, Băsescu declara, la Bruxelles, după o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, că i-a asigurat pe aceştia că România va fi parte a Uniunii Bancare.

El a precizat că argumentul principal pentru care România doreşte să fie parte a Uniunii Bancare, chiar dacă nu este în zona euro, este legat de faptul că 85% din piaţa banking-ului românesc este ocupată de bănci din zona euro.

'Nu putem rămâne în afara structurilor de decizie, atâta timp cât băncile care operează pe teritoriul României sunt bănci din zona euro, preponderent', a explicat Traian Băsescu.