Presedintele Traian Basescu a adresat guvernului rugamintea ca pentru moment sa mai fie trimise facturi la decontare la Bruxelles pentru proiectele cu finantari pe fonduri structurale si de coeziune. Nu intra in aceasta discutie si proiectele pe agricultura. El a adaugat ca premierul a dispus aceasta masura "corecta si necesara".

Basescu a explicat ca atunci cand un audit european sau al Curtii de Conturi Europene depisteaza nereguli in derularea contractelor cu finantare europeana, banii se retrag si se diminueaza corespunzator suma alocata pe programe.

El a afirmat ca, prin constatarea de catre Comisia Europeana a unor nereguli in contractele finantate de UE, Romania risca "o mare problema" in alocarea fondurilor europene, astfel ca a discutat cu premierul si cu alti ministri ca Romania sa inceteze sa mai trimita facturi la decontare la Bruxelles, pe lucrari executate de orice natura: transporturi, dezvoltare, mediu si mai putin agricultura.

In schimb, a precizat seful statului, daca eventualele nereguli sunt constatate de statul roman, iar acestea iau masuri de diminuare a sumelor alocate, atunci acestea pot fi realocate pe alte proiecte.

"Din acest motiv, cred ca masura pe care a dispus-o premierul, de a se verifica implementarea tuturor proiectelor aprobate si a nu se trimite facturi la Bruxelles, este corecta si necesara", a concluzionat Basescu.