Posibilitatea ca România să exporte gaze naturale a creat "o isterie" în unele canale media, cum este cazul site-ului Vocea Rusiei, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu, acesta susţinând că Vocea Rusiei reprezintă interesele unei companii ruse.


"S-a creat o isterie pe o parte a media faţă de exportul de gaze. Este o agenţie, Vocea Rusiei, care susţine sus şi tare interesele unei companii ruse din domeniul energiei care, într-un sistem intregrat, şi-ar pierde exporturile în România", a afirmat Traicu într-o conferinţă de presă.

Companiile din România vor putea exporta gaze începând cu anul viitor, după ce vor fi eliminate restricţiile tehnice actuale. Posibilitatea exportului de gaze este o cerinţă a Fondului Monetar Internaţional (FMI).

România îşi poate asigura din surse proprii aproximativ două treimi din necesarul de gate naturale. Diferenţa este importată, prin firme intermediare, de la grupul rus Gazprom.

Principalii producători de gaze din România sunt compania de stat Romgaz Mediaş şi OMV Petrom, deţinută de grupul austriac de petrol şi gaze OMV. Reprezentanţii OMV Petrom au spus de mai multe ori în ultimii ani că intenţionează să exporte gaze. România este conectată prin conducte de gaze doar cu Ungaria. Alte două conducte, cu Bulgaria şi cu Republica Moldova, sunt în construcţie.