Transelectrica spune că are bani pentru plata ratelor la creditele scandente în acest an şi o "capacitate solidă" să genereze fluxuri de numerar, după ce agenţia de evaluare Moody's a decis miercuri să coboare ratingul companiei în categoria speculativă.

"Compania are suficiente resurse pentru acoperirea ratelor scadente în anul curent, iar parcursul istoric ireproşabil în executarea serviciului datoriei are la bază o capacitate solidă de generare de fluxuri de numerar pozitive din operaţiunile de bază", se arată într-un comunicat al Transelectrica.

La sfârşitul anului trecut Transelectrica avea datorii totale de 2,7 miliarde de lei.

În prospectul ofertei publice pentru vânzarea a 15% din acţiunle deţinute de Ministerul Economiei la Transelectrica, operaţiune derulată în luna martie, se arăta că posibilităţile de obţinere a unor credite suplimentare de la instituţiile financiare internaţionale sunt limitate din cauza cerinţelor de încadrare a indicatorilor financiari în anumite limite întrucât şi-a angajat integral capacitatea de garantare prin cesiune de creanţe. Astfel, s-ar putea apela la alocaţii bugetare sau finanţări realizate în baza unor parteneriate public - private.

Moody’s a retrogradat miercuri ratingul Transelectrica cu o treaptă, de la Baa3 la Ba1, prima treaptă din categoria speculativă, a atribuit companiei ratingul de default Ba1, iar calificativele au fost puse sub supraveghere pentru noi reduceri în aşteptarea unui sprijin mai scăzut din partea guvernului.

Măsura reflectă revizuirea în scădere, de la nivel ridicat la solid a aşteptărilor agenţiei privind sprijinul potenţial pe care Transelectrica îl poate aştepta din partea acţionarului majoritar, guvernul român", a declarat Richard Miratsky, vepreşedinte la Moody’s şi analist principal pentru Transelectrica.

Evaluarea în vederea unei posibile noi retrogradări se va concentra pe analizarea lichidităţilor Transelectrica, dependente în mare măsură de capacitatea companiei de a atrage finanţare externă, pentru planul de investiţii, a adăugat Miratsky.

Moody’s anticipează un sprijin mai scăzut pentru Transelectrica în urma reducerii participaţiei statului la companie de la 73,69% la 58,69% (în urma ofertei publice secundare din luna martie - n.r.) şi a aşteptărilor ca guvernul să îşi restrângă în continuare deţinerea la un nivel apropiat de 51%, pe termen scrut sau mediu.