Tiraspolul vrea sa inlocuiasca misiunea de pace de pe Nistru cu o baza militara a Rusiei. O perspectiva analizata de liderul transnistrean, Evgheni Shevciuk, si viceministrul rus de externe, Grigori Karasin, care a fectuat recent o vizita regiune. Acest lucru ar putea contracara pericolul romanesc care, potrivit ministrului apararii al nerecunoscutei republici, Vladislav Finaghin, a sporit dupa revenirea la putere a presedintelui Traian Basescu, scrie Nezavisimaia gazeta (NG).


Cotidianul expune, pe scurt, rezultatul consultarii populare de duminica, din Romania si, citandu-l pe Finanghin, subliniaza ca amenintarea romaneasca, aparuta dupa aderarea acestei tari la NATO si UE, a sporit pe fondul numeroaselor apeluri la aderarea Moldovei la Romania, „scopul presedintele Basescu. „Constienti de seriozitatea situatiei, noi depunem toate eforturile pentru ca prezenta militara sa se intareasca”, a explicat ministrul transnistrean.

Referinduse la surse din anturajul liderului de la Tiraspol, NG afirma ca partea transnistreana a propus Rusiei sa amplaseze pe teritoriul nerecunoscutei republici o baza militara, cu folosirea aerodromului aflat, odinioara, in subordinea fostei Armate a 14-a. In schimbul acestui accept, conducerea de la Tiraspol solicita Moscovei bani pentru crearea unui puteric sitem de securitate.

„Ideea nu este noua. Si este de actualitate, avand in vedere pozitia activa a Romaniei in regiune. Basescu este un lider carismatic, bogat in declaratii si solutii neconventionale, inclusiv in chestiunea Moldovei. Recent, el a declarat ca Transnistria a primit dreptul de a intra in UE impreuna cu Moldova. Ramas in functia de presedinte, el va continua linia de asimilare treptata”, a declarat pentru NG liderul comisiei de politica externa din parlamentul tiraspolean, Dmitri Soin.

Trebuie, prin urmare, sa ne pregatim, a continuat el, precizand ca, in conditiile date, nu este vorba atat de Transnistria, cat de Rusia: „Moscova si Bucuresti vor lupta pentru dreptul de a influena procesele din Moldova si Transnistria. Iar Chisinau este de partea Bucurstiului”, a spus Soin.

Comentand aceasta situatie, emisarul special al presedintelui rus pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, a indemnat la prudenta. „Trebuie sa abordam cu mai multa atentie orice tentative de revizuire a structurii operatiunilor de pace”. Dar, a subliniat el, „atata timp cat in zona nu se contureaza conditii politicii optime pentru consolidarea unui climat de pace, fortele rusesti de mentinere a pacii trebuie sa ramana pe pozitii si sa-si indeplineasca misiunea, indiferent de ce spun unii politicieni”.