Dintre cei 334 de membri ai Camerei Deputatilor, cativa sunt mai privilegiati. Mai exact, 11 dintre acestia au decontat pen­tru luna ianuarie 41.441 de lei doar pentru transport. Opt fac par­te din coalitia aflata la gu­ver­na­re, iar trei din opozitie. De­contul me­diu a fost de 3.700 de lei de per­soa­na.

Chestionati de „Financiarul”, cei mai multi au raspuns ca nu sunt exagerate cheltuielile si sunt cauzate de faptul ca transportul se face cu avionul. Alte mijloace de transport mai ieftine nu sunt o varianta, intrucat este vorba despre distante prea mari, au raspuns, la unison, deputatii. Pro­blema este ca luna ianuarie e luna de vacanta parlamentara. Cat priveste necesitatea eco­no­misirii banului public, - asa cum solicita chiar seful lor de partid, de­putatii PD-L au raspuns ca vinovati de aceste cheltuieli exa­ge­rate sunt de fapt cei care au stabilit contractul cu Tarom, dar despre care ei nu stiu nimic.

Deputatul PD-L Adrian Gurzau a declarat pentru „Financiarul” ca suma decontata reprezinta transportul cu avionul, Cluj-Bucuresti, si „nu e ceva exagerat”. „Nu consider ca am facut un abuz, ci mi-am facut datoria. Nu am lipsit de la sedinte, ca alti parlamentari”, a aratat deputatul PD-L.

Cei peste 4.400 de lei au fost decon­tati de catre deputatul PD-L Adrian Gurzau pentru ianuarie, luna in care deputatii sunt in vacanta parla­mentara. Intrebat la ce sedinte a participat in luna respectiva, Adrian Gurzau a raspuns la Comisia de abu­zuri, unde este membru, desi comisia respectiva a avut prima sedinta pe 2 februarie. In context, democrat-liberalul pune cheltuielile pe seama faptului ca Parlamentul a negociat prost cu Tarom, iar un bilet dus-intors Cluj-Bucuresti pentru parl­amentari este de 2,5 ori mai mare (550 de lei) decat unul cumparat prin agentie (170 de lei). Intrebat daca transportul auto sau cu trenul nu erau variante mai ieftine, democrat-liberalul ne-a oferit acelasi raspuns. „Nu este un lux sau un exces. Mi-am facut doar dato­ria”, a conchis deputatul PD-L de Cluj.

Si deputatul PNL Mihaita Cali­mente declara ca biletele de avion ale parla­mentarilor sunt cele mai scumpe de pe piata. Vinovatii de aceasta situatie sunt insa in alta parte. „Nu noi stabilim regulile, ci Biroul Permanent al Came­rei. Pe noi nu ne informeaza nimeni si nu ne cere nimeni parerea”, a mai spus Cali­mente. El explica exact procedura: „Eu comand biletul in momentul in care fac deplasarea, cu ziua si ora respectiva. La Camera Deputatilor exista un serviciu in acest sens, unde eu fac comanda. Nici nu stiu exact cat este decontul”. In ceea ce priveste alte variante de transport, ceva mai ieftine, liberalul raspunde sincer ca este un drept al parlamentarilor si ca toti colegii care locuiesc la distante mai indepartate procedeaza la fel.

Majoritatea deputatilor au decontat pana in 1.000 de lei


In opinia deputatului PD-L Valeriu Tabara, cheltuielile sunt perfect justi­ficate, in conditiile in care el este presedintele Comisiei pentru agricul­tura din Camera Deputatilor, calitate in care are foarte mult de lucru, chiar si in vacanta parlamentara. „Toata luna ia­nuarie am fost prezent la Parlament, am pregatit initiative legislative, sunt diverse probleme de rezolvat. Sa venim pe banii nostri?”, a aratat Tabara.

In context, deputatul PD-L a aratat ca, de fapt, activi­tatea din afara sesiunilor este voluntariat, intrucat deputatii nu primesc diurna de la bugetul Camerei pentru zilele respec­tive. Din datele publi­cate pe site-ul Came­rei Deputatilor reiese ca pentru luna ianuarie 2010  Tabara a incasat diur­na de deplasare in valoare de 1.959 de lei (din care 699 de lei diurna de depla­sare in Bucuresti si 1.260 deplasare in teritoriu). Pentru luna ianuarie, in afara celor 11 privile­giati, majo­ritatea deputatilor, 265 mai exact, au decontat pentru transport intre zero si 1.000 de lei, alti 42 de alesi intre 1.000 si 2.000 de lei, iar 17 deputati au decontat intre 2.000 si 3.000 de lei.

Fiecare deputat primeste lunar o indemnizatie de 7.000 de lei brut (4.900 de lei net), la care se adauga diurna de deplasare in Bucuresti (700 de lei, in medie), respectiv in teritoriu (1.400 de lei).