Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), fondul de private equity administrat de Enterprise Investors (EI), a semnat, astazi, acordul pentru cumpararea companiei Profi Rom Food, care opereaza in franciza reteaua de retail cu discount Profi. In urma tranzactiei de 66 milioane de euro EI va controla 100% din actiunile Profi Rom Food, Albinuta Shops si DT Logistic. Aceasta este cea mai mare achizitie din retailul alimentar din Romania si cea mai mare tranzactie care implica un private equity in acest an, potrivit PricewaterhouseCoopers, care a asistat vanzatorul. Pachetul de actiuni a fost preluat de la Duna Waiting Participation.
 
 
Profi Rom Food SRL, infiintat in 2000, este unul dintre cele mai mari lanturi de supermarketuri din Romania si opereaza 65 de magazine in 47 orase din Romania. Profi a fost creat ca un magazin de tip discount si a evoluat spre formatul de supermarket prin diversificarea gamei de produse. Veniturile au crescut semnificativ in ultimii doi ani, Profi inregistrand vanzari totale de 440 milioane de lei (150 milioane de euro) in 2008. In 2009, se asteapta ca vanzarile sa creasca cu aproape 40%, pana la 600 milioane de lei. Odata cu incheierea tranzactiei, la carma retelei Profi se va afla Gunter Grieb, cu o experienta de cinci ani in comertul modern din Romania si fost CEO al Kaufland Romania. “Obiectivul nostru este sa dublam numarul de magazine in cativa ani”, a declarat Gunter Grieb, viitorul CEO al Profi.
 
 
Profi Rom Food a fost asistat de PricewaterhouseCoopers si RTPR Allen&Overy, iar cumparatorul a fost asistat de Ernst&Young si Schoebherr si Asociatii. Potrivit lui Radu Stoicoviciu, partener M&A in cadrul PwC, procesul a durat peste sase luni. EI a facut exitul din retailul local in 2007 prin vanzarea retelei de supermarketuri Artima catre Carrefour, pentru 55 milioane de euro.