Valoarea tranzactiilor cu proprietati co­merciale din Romania a scazut de aproape sase ori in 2009, fata de anul precedent, la 203 milioane de euro, peste 70% din suma vizand proiecte de retail, potrivit unui raport al CB Richard Ellis (CBRE).  Totusi, in prima jumatate a anului trecut, inves­ti­to­rii au cumparat mai ales hoteluri, iar in­te­resul acestora s-a indreptat inspre piata de retail abia in al doilea semestru. Astfel, au fost tranzactionate sase hoteluri, totalizand 500 de camere, de 2, 3 si 4 stele, dintre care cate doua in Bucuresti si Cluj-Napoca si cate unul in Neptun si Targu-Mures. Tran­zac­tiile au totalizat 45 mil. euro.

Cea mai mare tranzactie a anului trecut a fost preluarea a 65 de supermarketuri Profi, parte a grupului Louis Delhaize, de catre compania Enterprise Investors, pen­tru 66 mil. euro. A doua tran­zactie ca va­loa­re a fost achizitia de catre fondul New Eu­rope Investments a parcului de retail Eu­ropean Retail Park Braila, dezvoltat de BelRom. Pe segmentul spatiilor de birouri a fost incheiata doar o tranzactie, respectiv preluarea de catre fondul austriac Immo­east de la Europe Future Group a 10% din proiectul Meteo Business City, dezvoltat in parteneriat. Proiectul, situat in nordul Bucurestiului, va avea 40.000 de metri patrati spatii inchiriabile, dar constructia este oprita. Immoeast a fost implicat si in singura tranzactie pe piata spatiilor indus­triale din 2009. Fondul a preluat par­ti­ci­patia de 50% detinuta de Eyemaxx in trei pro­iecte industriale dezvoltate, de ase­me­nea in parteneriat, la Timisoara, Ploiesti si Brasov. Tranzactia a inclus si doua terenuri la Sibiu si Targu-Jiu. Prin achizitia Euro­pean Retail Park Braila si NH Hotel Bu­charest, investitorii din Marea Britanie au condus piata de investitii in 2009, re­pre­zentand 38% din total, confirmand astfel tren­dul inregistrat in Europa Centrala si de Est. In 2008 au fost incheiate tranzactii totalizand 1,161 mld. euro.


Precautie si in 2010


„Investitorii vor continua sa fie precauti in 2010, dar ne asteptam la un nivel mai ri­di­cat al tranzactiilor decat in 2009, dez­vol­tatorii si investitorii internationali anticipand o revenire a pietei de retail pe termen me­diu”, spun analistii CBRE. Autorii studiului considera ca intensificarea activitatii de investitii in a doua parte a anului ar putea fi un semnal ca asteptarile cumparatorilor si ale vanzatorilor au ajuns la un punct comun.