Abordarea personalizată a tratamentelor în oncologie creşte speranţa de viaţă, susţin specialiştii din domeniu.

''Bazată pe ultimele descoperiri în biologia moleculară şi genetică, abordarea personalizată creşte speranţa de viaţă a pacienţilor, fiind mult mai eficientă şi mai puţin toxică'', a subliniat prof. dr.Necdet Uskent, specialist în tratamente de ultimă generaţie, cu prilejul Simpozionului medical turco-român desfăşurat în perioada 31 august - 1 septembrie, la Istanbul, potrivit Agerpres.

Acesta a evidenţiat că echipele multidisciplinare şi accesul la tehnologiile de vârf, asigură diagnosticare rapidă şi aplicarea tratamentelor optime, economisind timp critic pentru pacienţi.

'Avem un laborator foarte dezvoltat de biochimie şi hematologie, şi prin intermediul laboratorului de genetică putem face teste cromozomiale, de biologie celulară. Diferenţele de nivel molecular pot face ca pacienţii să răspundă diferit la tratament, chiar dacă au acelaşi tip de cancer', a explicat specialistul de la Centrul Medical Anadolu.

Acesta a adăugat că 'în urmă cu 7 - 8 ani tratamentele se prescriau pe boală, ulterior s-a constatat că boala are particularităţile ei, diferă de la un pacient la altul, se manifestă diferit''.

''Am înţeles că tumora are o identitate genetică, şi această identitate genetică înseamnă să ştim care este problema moleculară, care a dat naştere bolii. Dacă ştim acest lucru, folosim inhibitori pentru acea problemă moleculară şi putem obţine rezultate mult mai bune, şi dăm şi mai puţine toxine pacientului, în plus este şi mai eficientă financiar. Pacienţii care au unele mutaţii răspund mai bine la acest tratament cu inhibitori decât la cel chimio, procentul de răspuns bun al acestora este de 77%. Inhibitori se administrează pe acea mutaţie', a arătat prof. dr. Necdet Uskent.

Comparativ cu tratamentul standard, terapia personalizată creşte speranţa de viaţă a pacienţilor cu 25% - 40%, în funcţie de tipul tumorii şi tratamentul utilizat, a menţionat medicul, adăugând că acest centru are capacitatea de a trata toate tipurile de cancer, precum cel mamar, tumorile renale, de colon, din sfera capului - gâtului, cancer pulmonar cu sau fără mutaţie genetică.

Potrivit medicului, clinica dispune de aparatură de ultimă generaţie, RMN, CT cu mai multe posibilităţi de scanare secvenţială şi în detaliu şi este mai puţin iradiant pentru pacient. De asemenea, departamentul de radioterapie dispune de aparatură cu raze stereotactice, tehnologia Cyber Knife, cea mai avansat formă de radiochirurgie, care distruge tumora cu o expunere minimă la radiaţii a ţesutului normal din jurul tumorii.

'Acest tip de echipament este interconectat cu alte echipamente de radiologie, precum Flash CT sau 3Tesla MR, creându-se infrastructura necesară cu ajutorul căreia procedurile pacienţilor pot fi desfăşurate simplu şi rapid. Sistemul permite şi arhivarea imaginilor, facilitând recuperarea şi protejarea acestora cu uşurinţă', a adăugat prof. dr. Necdet Uskent.

În fiecare lună, în acest centru vin 500 de pacienţi din ţări precum Bulgaria, Kosovo, Ucraina, Albania, iar din România vin între 150 - 200 de pacienţi lunar, a punctat medicul.

Acesta a subliniat că în oncologie tratamentul este scump şi de lungă durată. Astfel, un transplant autolog (cu măduvă de la pacient) costă în jur de 50.000 de euro, un RMN 500 de euro, o noapte de spitalizare 280 de euro fără să includă investigaţii sau tratament.

Majoritatea pacienţilor, 85% vin pentru oncologie şi asta pentru că aici tratamentul este mai ieftin cu aproximativ 40% faţă de alte ţări.

Prof. dr. Uskent a reliefat că în cadrul centrului se fac toate investigaţiile, inclusiv servicii de medicină preventivă, având un program de screening cuprinzător