Trecerea Institutului Cultural Român de sub autoritatea preşedintelui României sub control parlamentar, prin intermediul Senatului, a fost adoptată tacit marţi de plenul Camerei Deputaţilor.

Este vorba de Ordonanţa de Urgenţă 27/2012 care prevede că ICR se reorganizează ca autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică sub control parlamentar.

Guvernul arată în OUG că trecerea ICR în subordinea Parlamentului este necesară având în vedere necesitatea consolidării şi amplificării sub diferite forme a relaţiilor culturale cu comunităţile româneşti de peste hotare, în scopul păstrării şi perpetuării identităţii naţionale, deziderat de o importanţă deosebită în contextul fenomenului de globalizare, inclusiv culturală.

'Atingerea acestui scop impune exercitarea controlului parlamentar în privinţa organizării şi funcţionării Institutului Cultural Român prin intermediul Senatului României în calitate de cameră decizională pentru adoptarea proiectelor de legi şi propunerilor legislative în domeniul politicii externe în cadrul căreia funcţionează comisii permanente în acest domeniu', se mai precizează în actul normativ.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat în acest caz, iar Senatul este cameră decizională.