Companiile Interfruct SRL, Albinuta Shops SRL si Profi Rom Food SRL au fost sanctionate de Consiliul Concurentei cu amenda totala de 16,7 milioane de lei pentru fixarea preturilor de vanzare cu amanuntul a legumelor si fructelor. In urma unei inves­tigatii declansate in octombrie 2009, auto­ritatea de concurenta a constatat ca res­­pec­­tivele companii au incheiat o intelegere prin care furnizorul Interfruct stabilea preturile de vanzare la raft a legumelor si fructelor comercializate prin magazinele din reteaua Profi din Bucuresti, apartinand firmelor Albinuta Shops si Profi Rom Food. „Practic, prin aceasta intelegere Albinuta Shops si Profi Rom Food nu au avut posibilitatea de a reduce preturile de revanzare a legumelor si fructelor, ceea ce ar fi fost in beneficiul con­sumatorilor”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. Astfel, Interfruct  a fost amendata cu 1,8 milioane de lei (aproximativ 400.000 de euro), Albi­nuta Shops cu 2,6 milioane de lei (circa 600.000 de euro), iar Profi Rom Food cu 12,3 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro). „Rolul aces­tor amenzi este de a corecta anu­mite abateri de la lege. De asemenea, sanc­tiunile respec­tive, care vor fi platite la ANAF, ii fac pe ceilalti jucatori de pe piata sa fie foarte atenti la modul in care isi deruleaza activitatea de zi cu zi si ca trebuie sa se con­sulte in per­ma­nenta cu avocatii atunci cand adopta strategii de pret”, a explicat pentru ,,Fin.ro” prese­dintele Consiliului Concurentei.


Profi Rom Food contesta decizia in Justitie


Directorul general al Profi Rom Food, Pawel Musial, precizeaza intr-un comunicat ca „relatia cu Interfruct a fost clar in avan­tajul clientilor, fara sa aduca prejudiciu tertilor”. De asemenea, retailerul arata ca autoritatile „au ignorat probele aduse  in acest caz” si ca Profi Rom Food „va contesta decizia in instanta”.

De precizat este faptul ca in 2007 Albinuta Shops a fost achizi­tionata de Profi Rom Food. In anul 2010, compania Profi Rom Food a fost, la randul ei, achizitionata de Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), ad­ministrat de Entreprise Investors. In pre­zent, retailerul Profi Rom Food detine, in tara noastra, potrivit datelor postate pe site-ul de perzentare, un numar de 86 de ma­gazine.

Intr-un clasament alcatuit dupa valoarea amenzilor dictate de Consiliul Concurentei pe motivul asocierii de tip cartel pentru fixarea preturilor, actuala sanctiune se afla pe locul 5. Decizia Consiliului Concurentei poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, in termen de 30 de zile de la comunicare.