Dupa mai mult de 15 luni de evolutii pozitive pe Bursa, perioada in care actiunile principale au inregistrat o crestere medie de 225%, al doilea trimestru al anului a oprit tendinta ascendenta a pietei, indicele de referinta BET suferind o scadere de aproape 23% de la maximul local din 7 aprilie.  In acest context, dominat de incertitudine si de nervozitate pe fondul amanarii perspectivei iesirii din criza, ce strategii au la dispozitie investitorii pentru a face totusi plasamente profitabile in lunile urmatoare?

Brokerii si analistii societatii de inter­mediere financiara Intercapital Invest au prezentat trei strategii generale care sunt gandite in functie de profilul fiecarui inves­titor: pe termen scurt, mediu si lung. Daca in prima jumatate a anului brokerii reco­mandau o crestere graduala a investitiilor in actiuni, acum ei spun ca a venit mo­mentul ca investitorii sa redevina prudenti si sa-si reduca detinerile.

In ceea ce priveste inves­titorii pe ter­men scurt, care fac plasamente cu un ori­zont de timp de la doua-trei zile pana la cel mult doua-trei luni, stra­tegia recomandata este de spe­culatii prudente. Brokerii sub­liniaza ca volatilitatea se men­tine ridicata, ceea ce va aduce oportunitati pentru spe­culatii profitabile. Totusi, avand in vedere ca riscurile au crescut din cauza modificarii contex­tului intern si international, ana­listii de la Intercapital recomanda spe­culatii cu maximum 50% din portofolii, in scadere fata de procentul de 70%-80% din recoman­darea anterioara. Pentru inves­titorii pe ter­men mediu, care fac plasa­mente pe o pe­rioada de 3-12 luni, strategia reco­man­data este cea de „detineri pe ter­men li­mitat”. In acest caz, ponderea in­vestitiilor in actiuni in portofoliu ar trebui sa fie de 40%, in scadere fata de 60%-70% cat se re­comanda la finalul trimestrului trecut.

In ultimul caz, al investitorilor pe ter­men lung, brokerii recomanda reducerea expunerii pe actiuni, de la 50% la 30%, pentru a reflecta in­rautatirea contextului econo­mic local si cresterea incertitudinii pe pietele interna­tio­nale. Acestia apreciaza ca inves­titiile pe termen lung, de la unu la cinci ani, raman atractive la evaluarile curente, dar asta nu inseamna ca evaluarile nu pot deveni si mai atractive, adica ar putea urma cresteri sustinute numai dupa o scadere serioasa.

Brokerii mai spun ca procentul de 30% poate fi majorat in timp, pe masura ce situatia economica se va clarifica. Analistii de la Intercapital vad ca fiind cel mai probabil pentru urmatoarele 12 luni scenariul in care Bursa va avea o evolutie „in tunel”, fara o tendinta clara de crestere sau de scadere. Acestui scenariu i se acorda o probabilitate de 45%. „Efectul masurilor de reducere a cheltuielilor bu­getare si de crestere a fiscalitatii, posibi­litatea revizuirii in continuare a impozitelor si taxelor, modul in care va fi afectata eco­nomia, evolutia ratei inflatiei si a cursului de schimb - toate acestea genereaza incer­titudine”, au explicat analistii decizia de a majora probabilitatea acestui scenariu de la 30%, cu cat era creditat la finalul trimes­trului anterior. 

Scenarii privind evolutia BVB in continuare


Pe de alta parte, analistii au redus pu­ternic probabilitatea scenariului continu­arii cresterilor din ultimul an, de la 60% la 30%. Trimestrul al doilea din 2010 a adus prima scadere serioasa la Bursa, dupa re­luarea cresterilor la sfarsitul lunii februarie a anului trecut, iar acest semnal nu este va­zut ca o simpla corectie tehnica, in con­ditiile in care evenimentele recente au ara­tat ca diverse state europene, printre care si Romania, pot avea probleme in finantarea sau reducerea deficitelor buge­tare. O crestere in schimb se inregistreaza in cazul scenariului privind continuarea scaderilor din ultimele luni, care primeste o pondere de 25% fata de 10% la finalul trimestrului trecut. Mai mult, brokerii men­tioneaza ca in cazul acestui scenariu sunt si perspective de revizuire suplimen­tara in sus in rapoartele viitoare.