Preşedintele venezuelean Hugo Chevez a decretat trei zile de doliu naţional în urma exploziei care s-a produs sâmbătă în incinta principalei rafinării de petrol din ţară, care s-a soldat, potrivit unui nou bilanţ al Guvernului, cu 39 de morţi şi 80 de răniţi, relatează AFP.

Explozia a devastat rafinăria de la Amuay, în statul Falcon (nord-vest), operată de către compania naţională PDVSA.

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a decretat un doliu naţional de trei zile şi a anunţat că a ordonat "o anchetă în profunzime asupra acestor fapte şi asupra cauzelor lor", într-o teleconferinţă cu membrii Guvernului veniţi la locul sinistrului.

"La această oră, la morgă au ajuns 39 de persoane, dintre care 18 fac parte din efectivele Gărzii Naţionale Bolivariene, 15 sunt civili, majoritatea rude ale gardienilor, iar şase cadavre urmează să fie identificate", a declarat vicepreşedintele Elias Jaua, actualizând un bilanţ precedent, de 26 de morţi, relatează Antena3.

Un copil în vârstă de zece ani se află printre morţi, a declarat pentru VTV Stella Lugo, guvernatoarea statului Falcon, unde se află rafinăria, la Amuay, un oraş din Peninsula Paraguana, în nord-vestul ţării.

Explozia s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă la ora locală 1.11 (8.41, ora României) şi a fost cauzată de o scurgere de gaze.

Scurgerea a declanşat un incendiu care, fără să fie stins, se afla "sub control" sâmbătă dimineaţa, a precizat Lugo.

Unda de şoc a exploziei a afectat mai ales un ansamblu de locuinţe puse la dispoziţia Gărzii Naţionale, care asigură securitatea acestui important complex, dar şi pe a "mai multor cartiere din apropiere", a explicat vicepreşedintele.

"Suntem informaţi despre faptul că numeroase familii au fost afectate, că şi-au părăsit locuinţele, evacuate sau luând singure iniţiativa de a pleca", a declarat Jaua, anunţând un plan de ajutorare de urgenţă pentru aceste persoane.

Lugo a efectuat o vizită la locul incendiului, în Peninsula Paraguana, împreună cu ministrul Petrolului şi preşedintele companiei petroliere de stat PDVSA, Rafael Ramirez.


Citiți și: 
O rafinărie din Venezuela a sarit in aer