Grupul bancar austriac Erste intentioneaza sa atinga nivelul de adecvare a capitalului de 9% in al doilea trimestru, in conditiile in care perspectivele de afaceri in Europa Centrala sunt bune in acest an, a afirmat astazi, la Praga, directorul executiv Andreas Treichl, citat de Wall Street Journal.

Potrivit acestuia, Erste inregistra un nivel de 8,4% la sfarsitul trimestrului al treilea din 2011 si isi va indeplini obiectivul in mare parte prin reportarea profitului.

Andreas Treichl a aratat ca Ungaria ramane o "mare problema" pentru grupul Erste, dar banca a luat deja masuri pentru imbunatatirea situatiei. Potrivit sefului Erste, tara poate depasi intr-un an problemele cu care se confrunta daca Budapesta face un pas inapoi in ceea ce priveste masurile controversate adoptate, daca va imbunatati increderea investitorilor si isi va sigura linia de finantare de la Fondul Monetar International.

Despre Republica Ceha si Slovacia, Treichl considera ca aceste doua tari au un nivel scazut al datoriilor, iar lichiditatea pietelor financiare este foarte buna. Referitor la regiune, el a spus ca bancile si marile companii sunt semnificativ mai bine capitalizate la inceputul anului 2012 decat la inceputul crizei financiare in 2008.

Acesta a adaugat ca fundamentele economice din Europa Centrala raman solide, datorita costurilor fortei de munca mai scazute si a unui nivel de productivitate mai ridicat decat in Europa de Vest.