Sindicaliştii din combinatul Alum SA din Tulcea vor începe luna viitoare negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă, liderul organizaţiei sindicale, Gheorghe Dragu, susţinând că atunci vor demara şi protestele dacă managerii unităţii nu vor ajunge la o înţelegere cu privire la majorarea lefurilor.


Liderii sindicaliştilor din Alum SA au anunţat proteste pentru ziua de miercuri, însă acestea nu s-au mai desfăşurat, deoarece managerii unităţii tulcene i-au invitat la negocieri pe reprezentanţii protestatarilor.

'În urma negocierilor de ieri am obţinut doar permanentizarea a 40% din contractele pe perioadă determinată care se încheiau luna aceasta şi luna viitoare, lucru important în condiţiile în care astfel ave o garanţie a faptului că activitatea unităţii va continua. În această perioadă nu vom mai organiza proteste, ele urmând să înceapă luna viitoare, după ce demarăm negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă pentru 2013, în funcţie de reacţia managerilor combinatului la cererile noastre de majorare a lefurilor', a declarat preşedintele sindicatului Alum, Gheorghe Dragu.

Acesta a mai spus că nu renunţă la solicitarea de majorare a lefurilor angajaţilor combinatului, majorare care urma să fie pusă în practică în acest semestru al anului. Sindicaliştii din combinatul Alum SA au protestat luna trecută, din cauză că lefurile nu au crescut conform înţelegerii avută la începutul anului cu managerii unităţii. Aceştia sunt nemulţumiţi şi din cauza diferenţelor mari de salarii dintre unitatea tulceană şi cele de la Alro Slatina, diferenţe care, conform unui protocol încheiat acum câţiva ani între organizaţia sindicală şi conducerea unităţii din Slatina, urmau să ajungă eşalonat la zero pe parcursul a patru ani.

În momentul de faţă, salariile din combinatul tulcean sunt cu circa 40% mai mici decât cele din Alro Slatina. Combinatul de alumină din Tulcea, unul dintre importanţii angajatori privaţi din judeţ, a început să funcţioneze în 1973, firma Balli Metal preluând unitatea de la statul român în 1996.

Societatea tulceană producătoare de alumină calcinată, materia primă necesară în producerea aluminiului, a produselor refractare, produselor ceramice, a cimentului, precum şi în tratarea apei, a devenit ulterior parte a grupului de firme Alro Slatina. Acest grup are în proprietate 98% din capitalul social al combinatului tulcean, acţionarul majoritar al Alro fiind grupul Vimetco, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, înregistrat în Olanda şi controlat de omul de afaceri rus Vitali Masitski, precizeaza Agerpres.