Camera de Comert din provincia italiana Monza si Brianza a calculat valoarea catorva monumente europene, compiland 10 criterii economice, socio-culturale si turistice.

De departe, marele castigator este La Tour Eiffel, care ar valora 434 miliade de euro, o suma care nu reprezinta dimensiunea sa materiala, ci mai degraba una de imagine. La acest „pret”, Doamna de fier a francezilor echivaleaza cu o cincime din PIB-ul tarii natale sau cu intreaga marime a Fondului european de stabilitate financiara (440 miliarde de euro). Simbol al Hexagonului in lume, Turnul Eiffel este vizitat anual de 7 milioane de turisti (din care 75% din strainatatae), ceea ce ii confera si statutul de cel mai vizitat monument cu taxa de intrare din lume.


Collosseum
De cinci ori mai putin evaluat decat Turnul Eiffel, Colosseum – estimat la 91 miliarde de euro – se afla pe prima pozitie a monumentelor italiene. Situat in centrul Romei, amfiteatrul este cel mai mare construit in Imperiul roman. Incepand din decembrie 2013, Colosseumul va fi restaurat, regele italian al incaltamintei, Tod’s, oferind 25 de milioane de euro pentru a finanta lucrarile de conservare, constructia unui centru de primire si a unui restaurant in interor. Pe durata lucrarilor, monumentul va ramane deschis vizitatorilor.


Sagrada Familia
Cu 90 de miliarde de euro, Sagrada Familia este un alt monument cu o valoare turistica semnificativa. Basilica, o emblema a Barcelonei, reflecta opera si viata creatorului sau, Antoni Gaudi. Artistul a si-a pus in joc toate cunostiintele arhitecturale si, din cauza lipsei finantarii, toate mijlocele materiale de care dispunea, dar monumentul nu a putut fi finalizat pentru ca Gaudi a murit, brutal, intr-un accident de tramvai , in 1926. Sagrada Familia se afla in continuare in constructie, la mai bine de un secol de la punerea primei pietre de temelie.


Turnul Londrei
La Londra, Tower of London valoreaza 70,5 miliarde de euro, conform studiului realizat de Camera de Comert din Monzia si Brianza. O estimare care nu tine, insa, cont de impactul pozitiv al Jocurilor Olimpice din aceasta vara. Turnul Londrei este o destinatia principala a vizitatorilor capitalei britanice. Supranumita Turnul Insangerat, fortareata, situata pe malul Tamisei, a servit ca inchisoare si ca loc de executie si tortura.

Muzeul Prado

Muzeul Prado din Madrid gazduieste una dintre cele mai complete colectii de tablouri din lume si ofere de arta inestimabile, precum „Las Meninas” de Velasquez si „Majas” de Goya. Potrivit studiului, imaginea celebrei pinacoteci este evaluata la 60 de miliarde de euro.

Stonehenge

„Pietrele suspendate” ale Angliei, inscrise in patromoniul mondial al UNESCO, atrag anual un milion de vizitatori. Ansamblului de la Stonehenge este evaluar la „doar” la 10,5 miliarde de euro, iar datarea si intelegerea constructiei da in continuare bataie de cap oamenilor de stiinta. Ultimele studii ale arheologilor incearca sa acrediteze ideea ca situl a fost un loc de inmormantare inca de la crearea sa, cu cinci mii de ani in urma.