Solicitarea Romaniei referitoare la prelungirea, pana in decembrie 2011, a perioadei de tranzitie pentru o serie de unitati din industria carnii, in ceea ce priveste finalizarea proceselor de restructurare si alinierea la cerintele europene, a fost aprobata de Comitetul permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala al Uniunii Europene (UE), potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinarae si pentru Siguranta Alimentelor. Sunt vizate o serie de unitati din industria carnii, cum ar fi prelucrarea de carne rosie, pasare, peste si depozite frigorifice.
 
Un argument privind sustinerea propunerii de prelungire a perioadei de tranzitie a fost ponderea mare, de peste 80%, a unitatilor din Romania care s-au conformat normelor europene dupa ce au fost listate pentru tranzitie inainte de aderare. Alte argumente au vizat dimensiunile mici sau mijlocii ale majoritatii unitatilor, raspandite pe intreg teritoriul tarii, faptul ca produsele se distribuie numai la nivel national si, totodata, programele de modernizare structurala aflate in faza avansata si finantate fie prin fonduri UE (60%), fie cu credite bancare.
 
In acelasi timp, inchiderea unitatilor respective ar fi insemnat pierderea a aproximativ 5.000 de locuri de munca in zone rurale.
 
Pentru monitorizarea situatiei, Romania va trimite doua rapoarte, la sfarsitul anului 2010 si, respectiv, 2011.

Sursa: Mediafax