Potrivit avocatilor, acordarea personalitatii juridice Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania (UGSR) inseamna trecerea patrimoniului in proprietatea organizatiei, ceea ce va duce insa la un lung sir de procese privind administrarea patrimoniului, care vor avea si conotatii penale, mai ales pentru ca liderii marilor confederatii au vandut patrimoniul UGSR desi nu era in proprietatea lor. Sindicatele vor renunta greu la dreptul de administrare, deoarece acesta este principala sursa de finantare. Acum marile confederatii sunt in situatia delicata de a nu mai avea nici reprezentativitate, nici membri, nici patrimoniu. Astfel ca vor fi nevoite sa traga obloanele. „Financiarul” va prezinta in trei episoade cum au pradat marile „sindicate libere” patrimoniul constituit in peste 100 de ani, cum au fost reduse la tacere sindicatele-patron din ziua de azi prin contracte cu statul si mai ales cum s-au capatuit liderii de sindicat si familiile lor cu functii publice, firme si averi nejustificate.
Revolutia sindicatelor libere
Sfarsitul erei sindicatelor libere incepe cu lupta castigata in instanta de UGSR, care a primit decizia de „acordare a personalitatii juridice UGSR si a dispus inregistrarea UGSR in Registrul Special al Tribunalului Bucuresti” la data de 12 aprilie 2010 prin hotararea Curtii de Apel Bucuresti, in dosarul 27318/3/2009 (241/2010) inregistrat in data de 09.02.2010. Asta presupune ca tot patrimoniul sindicatelor libere va reveni UGSR. Problema este ca de-a lungul timpului bunurile s-au evaporat prin diferite metode ilegale, mai ales ca niciodata sindicatele libere nu au detinut in proprietate patrimoniul UGSR. In ce consta patrimoniul? In sute de imobile, care prin exploatarea si vanzarea lor au adus in buzunarele marilor confederatii sute de milioane de euro. Miscarea sindicala de pana in 1989 insemna peste 7,5 milioane de romani care cotizau luna de luna pentru sporirea averii detinute de UGSR.
Sindicatul „comunist” avea in conturi 4,7 miliarde de lei, la BNR si Bancorex. La cursul dolarului de atunci inseamna nici mai mult nici mai putin decat 313 milioane de dolari. La bani se adauga un patrimoniu impresionant: 51 de case de cultura, 19 cluburi sindicale, 17 case de odihna si tratament, 34 de sedii, 291 de apartamente si 19 garsoniere, 37 de garaje cu 89 de boxe, 344 de baze sportive si opt unitati anexe. Banii au fost „retrasi” din conturi, locuintele s-au „vandut”, bazele sportive si garajele au fost „retrocedate”, iar multe dintre hotelurile din statiuni au ajuns la „patroni”.
Zi de trista amintire
Pentru UGSR ziua de 25 decembrie 1990 este una de trista amintire, pentru ca la aceasta data, in sedinta de constituire a Comitetului National de Conducere, a fost desfiintat Consiliul central al UGSR si in locul lui a aparut un nou organism de conducere. Pe asta se bazeaza de fapt renasterea UGSR-ului, pentru ca desfiintarea unui organ de conducere nu este echivalenta cu desfiintarea organizatiei UGSR. „Pentru a intelege mai bine pe ce se bazeaza acest principiu trebuie comparat cu faptul ca nu are nimic de-a face destituirea unui primar al unui oras cu consiliul local si cu orasul.
Le-am explicat judecatorilor pentru a intelege adevarul acestui patrimoniu ca pana acum cativa ani venea la mine ba Mos Gerila, ba Mos Nicolae, ba Mos Craciun, dar primeam aceleasi cadouri, pentru ca indiferent de denumirea lui cadourile si semnificatia nu s-au schimbat niciodata. Aceasta este substanta lucrurilor care stau la baza acestui patrimoniu la care au contribuit sindicalistii timp de peste 100 de ani. Nu au facut Hossu si Bratianu nimic”, arata liderii UGSR. De mai bine de 17 ani, confederatiile sindicale tipa cerand sa fie repuse in drepturi si sa primeasca nu doar in administrare, ci si in proprietate patrimoniul UGSR. Ramane insa o intrebare: daca aceste organizatii recunosc ca nu au drepturi asupra acestor bunuri, cum se face ca multe dintre imobile au facut obiectul unor contracte de vanzare-cumparare?!
Dosarele „X” de la Ex-terne
Filmul ce urmareste parcursul patrimoniului UGSR pare desprins dintr-o poveste science-fiction in care disparitia fondurilor si activelor s-a facut cu largul concurs al politicienilor, marii magicieni ai miscarilor sindicale postrevolutionare din Romania. „Sindicatele de azi nu au nicio ideologie, poate doar politica. In mod normal, sindicatele sunt nascute pe principiul solidaritatii, unitatii si democratiei. Ei pe ce principiu functioneaza?”, mai arata conducatorii UGSR. Faramitarea patrimoniului s-a facut pornind de la ideea ca UGSR, posesoarea de drept a acestei avutii, a fost desfiintata odata cu aparitia noilor confederatii si s-a inceput tot cu un biletel. Pe vremea cand conducea guvernul, Petre Roman a transmis catre UGSR o „epistola” scrisa in graba pe o coala de hartie prin care ruga conducerea acestui organism sa accepte ca sediul central al UGSR sa fie cedat, pentru ca Ministerul de Externe nu avea o locatie corespunzatoare. In schimbul acestei cladiri din Aleea Modrogan UGSR putea cere orice alt imobil. A fost prima instrainare care s-a facut dintr-un patrimoniu care, potrivit legilor in vigoare, este indivizibil si netransmisibil. Dar aceasta scrisoare pe care Roman, in calitatea sa de sef de guvern, o trimitea catre UGSR are importanta si din alt punct de vedere. Ori solicitarea unui premier, chiar si neoficiala, arata tocmai faptul ca Executivul de atunci recunostea existenta acestei organizatii. In aceste conditii apare totusi o intrebare: cum s-a putut ca banii din conturile UGSR sa fie impartiti intre noile confederatii sindicale? Cum de imobilele detinute de UGSR au intrat acum in administrarea altor organizatii sindicale daca UGSR nu a fost desfiintata?
Tranzactii penale
Exista dovezi clare care arata ca s-au facut tranzactii cu aceste cladiri. Un caz este cel in care CNSLR Fratia, reprezentata de presedintele Pavel Todoran, a vandut catre S.C. Fracom S.R.L. un imobil din bd. Elisabeta, colt cu str. Anghel Saligny, Sectorul 5. Cladirea respectiva are o suprafata de 3.231,49 metri patrati. In contractul de vanzare-cumparare se spune: „Imobilul a fost dobandit de catre CNSLR Fratia astfel: prin Decretul nr. 327/18.11.1948, imobilul din Bucuresti… a trecut din proprietatea statului in proprietatea fostei Confederatii Generale a Muncii (…) Imobilul a fost administrat si intretinut din 1948 si pana in 1990 de catre CGM si UGSR, deci de miscarea sindicala”. Pretul de vanzare a fost de 500 de milioane de lei.
Lasand la o parte faptul ca o confederatie sindicala a vandut un bun care nu-i apartinea de drept, apare o alta problema. Daca patrimoniul sindical nu poate fi instrainat, fiind netransmisibil, cum s-a putut face aceasta tranzactie? Trebuie aduse insa lamuriri si in legatura cu aceasta societate, Fracom S.R.L., care apare in calitate de cumparator. Este de fapt o firma suta la suta a CNSLR Fratia, prin care presedintele de atunci al acestei organizatii, Pavel Todoran, a incheiat in 1995 o afacere cu Daewoo Electronics. Fracom a primit peste un milion de televizoare color, firma angajandu-se sa le vanda in rate. Marfa respectiva a fost garantata cu proprietatile imobiliare ale confederatiei, estimate la 20 de milioane de dolari. Cum televizoarele nu s-au vandut in totalitate, CNSLR Fratia, prin Fracom, a ramas datoare la Daewoo cu 3 milioane de dolari. Bineinteles, nimeni nu a fost gasit vinovat pentru aceasta „afacere ratata”.
Nici usturoi nu au mancat, nici gura nu le miroase
Patrimoniul UGSR este administrat acum de patru confederatii sindicale - CNSLR Fratia, CNS Cartel Alfa, BNS si CSDR. Intrebate cat din patrimoniul UGSR se mai afla in administrarea lor, doar trei dintre organizatiile sindicale au dat un raspuns. CNSLR Fratia nu a dorit sa comenteze, iar celelalte trei spun ca niciodata nu au avut nimic din patrimoniul UGSR. „Blocul National Sindical nu detine in proprietate bunuri apartinand fostului UGSR sau altor entitati sindicale. Alaturi de alte trei confederatii sindicale reprezentative la nivel national, Blocul National Sindical este asociat in S.C. Sind Romania S.R.L., societate ce administreaza o parte din patrimoniul sindical. De asemenea, cele patru confederatii sindicale sunt membre ale Asociatiei Nationale a Caselor de Cultura ale Sindicatelor din Romania, organizatie fara scop patrimonial care administreaza o parte din casele de cultura ale sindicatelor din Romania”. „Va facem cunoscut ca CSDR nu a preluat nimic din patrimoniul UGSR. Casele de cultura ale sindicatelor sunt constituite in Asociatia Nationala a Caselor de Cultura a Sindicatelor din Romania (ANCCSR). Casele de odihna si tratament sunt constituite in societatea SIND Romania. Pentru detalii va rugam sa va adresati acestor institutii. CSDR nu detine niciun bun (mobil sau imobil) care a apartinut UGSR”. „In posesia niciunei confederatii sindicale nu exista nicio casa de cultura a sindicatelor. In mod abuziv, pe fondul necunoasterii sau incertitudinii s-au facut cateva intabulari: ex. Targu-Mures. In mare, toate casele sunt in ANCCSR (Asociatia Nationala a Caselor de Cultura a Sindicatelor din Romania). Deci la noi, CNS Cartel Alfa, nu avem nicio casa de cultura. Toate casele de odihna si tratament sunt cuprinse in S.C. SIND Romania S.R.L. Baze sportive nu avem niciuna la nivel de confederatie, unele s-au revendicat de catre sindicatele din baza. Apartamentele sau garajele, conform legii si mai ales deciziilor judecatoresti, am fost nevoiti sa le vindem chiriasilor. Potrivit unei decizii a Consiliului General s-a acceptat sa se vanda numai persoanelor care au activat cel putin 20 de ani in activitatea sindicala, cu drept de preemptiune daca noul proprietar dorea sa vanda”.
Nici nu puteau sa aiba mare lucru. Abia in 1997 s-a dat in administrarea fiecarei confederatii cate ceva din patrimoniu. De fapt, din ce a mai ramas.
Algoritmul impartirii era urmatorul: 37% CNSLR Fratia, 28% CNS Cartel Alfa, 17,5% BNS si 17,5% CSDR. Aceste procente se regasesc si in actionariatul SIND Romania, mostenitoarea bazelor turistice. „Patroni” sunt aici cele patru confederatii sindicale, in proportiile de mai sus.
Promotiile „sindicatelor libere” cu patrimoniul UGSR
Un exemplu in acest sens este Casa de Cultura Pascani care, potrivit unui acord semnat in 18.07.1997 de catre CNSLR Fratia, CNS Cartel Alfa, BNS si CSDR, a fost vanduta Consiliului Local al municipiului Pascani cu suma de 6,5 miliarde de lei vechi. Banii rezultati din aceasta tranzactie au fost depusi intr-un cont bancar deschis de CNSLR Fratia. Trebuie specificat ca, initial, organizatia condusa acum de Marius Petcu a incercat sa faca aceasta vanzare „sarind” peste celelalte confederatii. Iata ce ne-a mai declarat Bogdan Hossu: „Nu doar Casa de Cultura din Pascani a fost vanduta. A fost vanduta si una din Bistrita si una din Covasna - Harghita. Vanzarile s-au facut prin hotarari guvernamentale date pe vremea PSD, iar de bani a beneficiat CNSLR Fratia. O casa de cultura a fost vanduta cu pretul de… 500.000 de lei. Noi am contestat decizia in instanta si la un an s-a facut reevaluarea. Au ajuns la concluzia ca valora 34 de miliarde de lei!” Un alt scandal in care CNSLR Fratia a fost amestecata este cel legat de mostenirea Negropontes. Un imobil din Calea Floreasca nr. 182, detinut in perioada comunista de UGSR, a fost preluat dupa 1990 de Fratia. Organizatia sindicala si-a permis sa inchirieze cladirea fara a avea acest drept. Mai mult, suma pentru care S.C. Palas Hotel S.R.L. Bucuresti a obtinut dreptul de folosinta a unei parti din acest imobil este de doar 6.000 de dolari. Va ganditi poate ca oamenii din CNSLR Fratia nu se prea pricep la afaceri si, din cauza asta, nu au stiut sa profite de afacere. Nepricepere sau nu, coincidenta sau nu, unul dintre actionarii S.C. Palas Hotel S.R.L. este Ovidiu Tender, personaj cu legaturi destul de stranse cu aceasta organizatie sindicala. Acelasi Ovidiu Tender a facut o alta „intelegere” buna pentru el si paguboasa pentru sindicate cumparand, cu doar 800 de dolari, o firma de turism, Sindagrement S.R.L., infiintata de CNSLR Fratia. Lista nu se opreste aici.
In anul 2002, CNSLR Fratia a semnat un alt contract cel putin dezavantajos. A dat spre inchiriere firmei S.C. Flora Intercom Bucuresti Strandul Floreasca pentru doar 2.500 de dolari lunar. Astfel, societatea apartinand lui Danut Ababei si Dumitru Ababei a putut beneficia de restaurant, birouri, parcare, depozite etc. pentru doar cativa „arginti”.
Dezastrul de pe vremea lui Todoran
Pavel Todoran, succesorul lui Miron Mitrea la sefia CNSLR Fratia, si-a legat numele de multe dintre „tepele” care au saracit bugetul acestei organizatii.
Intr-o plangere facuta de S.C. Daewoo Electronics Romania S.R.L. la Tribunalul Bucuresti, sectia comerciala, se aduc acuzatii grave la adresa unor nume importante din miscarea sindicala. Printre ele se detaseaza Pavel Todoran, Minica Boaja si Liviu Luca. Pentru lamuriri va prezentam fragmente din plangere: „In urma expertizei contabile efectuate in cauza, s-au constatat o serie de abateri flagrante de la legea contabilitatii (…) care au concurat la producerea pagubei, in suma de 3.134.785 USD”. In aceeasi plangere se vorbeste despre modul in care S.C. Fracom S.R.L., societate detinuta suta la suta de CNSLR Fratia a ajuns actionara la Banca Unirea. Cu ajutorul unor sume provenite din conturile Fracom s-au cumparat actiuni la Banca Unirea SA pe numele unor angajati. Sumele platite sunt urmatoarele: 830.000.000 de lei actiuni cumparate pe numele Staicu Aurora; 850.900.000 de lei actiuni pe numele Konovits Stefan; 890.940.000 de lei actiuni pe numele Dumitru Roxana; 860.910.000 de lei actiuni pe numele Todasca Venera; 770.820.000 de lei actiuni pe numele Suteu Viorel si 900.950.000 de lei actiuni pe numele Babenco Victor. Dupa acest episod actiunile au fost transferate fara plata catre asociatul unic al Fracom si anume… CNSLR Fratia. Neregulile nu sunt doar la varf. La nivel judetean, de exemplu, federatiile sindicale au mers tot dupa principiul instrainarii bunurilor recuperate de la fostele uniuni judetene.
In Constanta, sindicatele au de recuperat peste 20 de baze sportive si cladiri. Daca in cazul bazelor sportive lucrurile sunt destul de incurcate, in situatia imobilelor zarurile au cam fost aruncate. Clubul Portul, de exemplu, construit de docheri in 1938, a fost dat in administrare Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare. Cladirea a fost scoasa insa la vanzare, liderii sindicali motivand ca recurg la acest gest deoarece nu au bani pentru intretinerea imobilului. In ceea ce priveste terenurile care ar fi trebuit sa fie in administrarea federatiilor sindicale, cele mai multe dintre ele s-au vandut odata cu privatizarea societatilor pe langa care erau.