Îl iubeşti şi ştii că şi el te iubeşte, la rândul său. Desigur, aveţi momente în care nu vă înţelegeţi, dar treceţi peste ele mai mereu. Şi ştii că, de fiecare dată când ai o zi lungă la birou, te întâmpină cu aceeaşi bucurie, acasă. Chiar dacă îţi apreciezi prietenul care nu vorbeşte, aştepţi de mult concediul şi eşti conştient că hotelul acela pe care l-ai ales cu grijă nu îţi permite să îl iei cu tine.

Cui îl laşi pe camaradul tău necuvântător?


Pe lângă toate detaliile care trebuie puse la punct, când planifici vacanţa la care visezi cu ochii deschişi, printre rapoarte şi deadlineuri, mai apare o problemă. Ce faci cu animalul de companie? Câţiva oameni care s-au confruntat cu această dilemă au transformat refuzul hotelurilor care nu acceptă, împreună cu turiştii, şi animalele lor, într-o idee de business.

Fiind iubitori de animale, înţeleg mai bine nevoile acestora şi au înfiinţat „pet hotelurile” sau, altfel spus, pensiuni pentru animalele de companie, indiferent că este vorba despre câini, pisici, hamsteri, broaşte ţestoase, papagali ori peşti.

Deşi este o idee de business profitabilă, ţinând cont de cererea în continuă creştere, pensiunile de animale reprezintă, încă, o nişă, având în vedere că majoritatea se găsesc doar în marile oraşe ale ţării, precum Bucureşti, Braşov, Galaţi, Timişoara şi Cluj. Pentru a deschide o astfel de pensiune este nevoie de un capital iniţial de cel puţin 10.000 de euro, în cazul în care deţineţi deja terenul şi clădirea. Altfel, după cum spune Raul Băldean, proprietarul pensiunii Pet Hotel din Cluj, investiţia poate depăşi chiar şi 100.000 de euro, pentru că, dincolo de achiziţia terenului şi ridicarea pensiunii, amenajarea spaţiului este destul de costisitoare. Trebuie asigurate stocuri de mâncare, jucării, lese, hamuri, culcuşuri, pături, castroane, substanţe şi materiale pentru curăţat şi multe altele.

Nadia Roman, directorul de la Planeta Ham Ham, şi Raul Băldean sunt doi oameni de afaceri care au îmbinat utilul cu plăcutul şi au transformat pasiunea pentru animale într-o afacere profitabilă. Cel mai mult câştigă pe timpul verii, în plin sezon de concedii, când stăpânii sunt obligaţi să se despartă, temporar, de prietenii necuvântători. În extrasezon, clienţii sunt oamenii foarte ocupaţi, care, pentru că stau foarte mult la serviciu, preferă să îşi lase animalul la „grădiniţă”, unde acesta se poate juca împreună cu alţi posesori de coadă şi patru picioare, timp de câteva ore.
Planeta Ham Ham, lângă Bucureşti

Nadia Roman precizează că Planeta Ham Ham a fost deschisă în octombrie 2010 şi că a fost înfiinţată la sugestia prietenilor. Treptat, s-a dezvoltat până în punctul în care a ajuns complexul de servicii pentru animale de companie cu cea mai mare suprafaţă din Europa Centrală şi de Est, respectiv 30.000 de metri pătraţi.

Planeta Ham Ham, primul pet resort din România, cuprinde un hotel pentru animale, numit Pluto PetHotel, o grădiniţă, tot pentru necuvântătoare, un centru de dresaj şi un pet salon. Investiţia iniţială a fost de 140.000 de euro, povesteşte Nadia Roman, care adaugă că, pentru a ridica standardele şi pentru a creşte capacitatea de cazare, compania a mai investit în 2011 circa 175.000 de euro. Banii au mers către amenajarea celei de-a doua aripi a Pluto PetHotel, către dezvoltarea conceptului de „grădiniţa căţeilor” şi inaugurarea pavilionului de iarnă al acesteia. De asemenea, din a doua tranşă de investiţii au fost amenajate pet salonul, pet shop-ul şi a fost implementat serviciul pet taxi, cu ajutorul căruia animalele sunt transportate de la pensiune la domiciliu şi invers.

Aproape uman

La „grădiniţă”, câinii se joacă împreună cu alţi membri ai rasei canine, cu care sunt compatibili din punctul de vedere al comportamentului. Un mascul Rottweiler nu va fi pus în acelaşi perimetru cu un mascul Pitbull, de exemplu. Spre deosebire de hotel, la grădiniţa canină, animalele nu rămân peste noapte, ci doar pe timpul zilei, când stăpânii sunt ocupaţi. Pentru acest serviciu a fost gândit un sistem similar abonamentelor. Astfel, există permise pentru o zi, 5, 10, 20 sau 30 de zile, în schimbul unor tarife cuprinse între 30 şi 690 de lei.

La pet salon, clienţii cu patru picioare sunt răsfăţaţi cu toată gama de servicii pe care o are în portofoliu un centru de cosmetică şi chiar mai mult. De pildă, tunsul unui câine începe de la 65 de lei şi poate ajunge la 140 de lei, pentru cei de talie mare, de peste 45 de kilograme. Tunsul unei pisici costă 60 de lei, iar o „manichiură”, indiferent de mărimea clientului, costă 25 de lei. Curăţatul urechilor sau vidatul glandelor se numără printre serviciile specifice animalelor şi au acelaşi preţ ca tăiatul unghiilor, adică 25 de lei. Planeta HamHam găzduieşte în principal câini şi pisici, dar printre oaspeţi s-au numărat şi peşti sau papagali. Sunt însă situaţii excepţionale, pentru că în această situaţie clienţii trebuie să aducă propriile acvarii şi colivii. În plin sezon, capacitatea de cazare este de cel mult 80 de câini şi 20 de pisici, fiecare fiind cazate în „camere” individuale.

Probabil, privind pozele încăperilor în care se vor caza turiştii cu patru picioare, cei mai mulţi ar fi tentaţi să creadă că sunt încăperi pentru oameni. Există câteva elemente care îi contrazic, precum suprafaţa redusă a camerei, gratiile amplasate din raţiuni ce ţin de siguranţa locatarilor şi prezenţa bolurilor pentru apă şi mâncare, pe jos, direct pe podea. Fotolii încăpătoare, cu pernuţe pe care să se relaxeze, canapele viu colorate, iar, în unele cazuri, chiar şi tablouri, sunt accesorii decorative din pensiunile pentru animale. Toate camerele sunt mobilate diferit, în funcţie de categorie, termoizolate, cu geamuri termopan, încălzire în pardoseală, dublată de convectoare electrice în hotel. Nadia Roman menţionează că, pentru clienţii cu un buget mai restrictiv, există cazarea economy class, în padocuri construite după regulile europene, fiecare dintre acestea având cuşti termoizolate şi încălzite, cu pardoseală de lemn. Pentru cazare, preţurile variază între 30 şi 120 lei pe noapte. Cel mai scump este pachetul VIP, care include o cameră mai mare, cu terasă. Pentru pisici, oferta nu este la fel de variată. Stăpânii au doar două opţiuni – home style şi economy. Primul presupune cazarea într-o cameră cu o suprafaţă de 12 metri pătraţi, dotată cu un ansamblu de joacă tipic pentru feline şi costă 50 de lei pe noapte. Pachetul economy, mai ieftin, restrânge spaţiul de cazare de la 12 la 6 metri pătraţi. Costă, evident, şi mai puţin – 30 de lei pe noapte.
Pentru a fi siguri că animalul lor de companie este bine îngrijit, stăpânii pot accesa serviciul de supraveghere video. Cu alte cuvinte, pot urmări, în timp real, ce face prietenul lor patruped şi cum îşi petrece timpul în pensiune, inclusiv de pe telefonul mobil.

Pet Hotel, în Cluj-Napoca

Pet Hotelul din Cluj-Napoca a apărut într-un moment în care în oraş nu exista nicio soluţie de găzduire a animalului de companie. „Am început în urmă cu aproape 10 ani. Fiind crescători de câini de rasă şi având animăluţe din copilărie, am înţeles mai bine nevoile acestora”, explică Raul Băldean. Iniţial, pensiunea primea numai câini, dar treptat, Băldean a extins capacitatea de cazare. Câinilor li s-au alăturat, prin urmare, şi pisici, hamsteri, porcuşori de Guineea, iguane, broaşte ţestoase sau papagali. La Pet Hotel, în acest moment sunt 25 de locuri pentru câini şi 10 pentru pisici, dar directorul susţine că numărul va fi suplimentat în curând.

Aceştia stau în încăperi special amenajate, dotate cu aer condiţionat, astfel încât, indiferent de anotimp, să se simtă bine. În fiecare boxă există covoraş, un vas pentru mâncare şi unul pentru apă. „Mulţi stăpâni preferă să aducă de acasă păturica sau pernuţa pe care e obişnuit să doarmă câinele. Aceste obiecte îl ajută să se adapteze mai repede cu spaţiul din pensiune care, la prima vizită, îi poate fi nefamiliar, explică directorul unităţii hoteliere din Cluj.

Raul Băldean spune că tarifele solicitate proprietarilor de animale pentru găzduirea musafirilor variază, în funcţie de mărimea animalului, între 10 şi 30 lei pe zi. Pisicile sunt găzduite în încăperi special amenajate, separat de alte animale. Cel mai puţin costă cazarea unui hamster – 10 lei pe noapte. Acesta nu necesită o îngrijire specială, este suficient să fie scos din cuşca lui câteva ore pe zi şi să fie hrănit cu mâncarea adusă de stăpân şi, în plus, nici nu ocupă un spaţiu la fel de mare precum un câine. Proprietarul afacerii mai spune că una dintre cele mai neobişnuite solicitări a venit din partea unor clienţi care voiau să lase la pensiune, pentru câteva zile, o iguană. În acest caz, preţul unei nopţi de cazare este de 20 de lei, deşi îngrijirea este mai puţin pretenţioasă decât pentru un hamster. Iguana nu are nevoie să fie plimbată, să fie scoasă la aer, ci stă în permanenţă în terariu, iar îngrijitorul trebuie doar să se asigure că este hrănită. La fel de puţin pretenţioase sunt şi broaştele ţestoase, care necesită, în principiu, acelaşi tratament.

Socializare fără cuvinte

De trei ori pe zi, câinii sunt scoşi la plimbare, într-un spaţiu de 700 de metri pătraţi. „Nu sunt animale solitare, iar socializarea este un comportament important, pe care îl încurajăm”, menţionează proprietarii Pet Hotel.

Hrana pentru toţi oaspeţii Pet Hotel, fie că este vorba despre mâncare uscată sau gătită de personalul hotelului, este inclusă în preţ, dar dacă stăpânii doresc să aducă un anumit fel de mâncare, cea cu care animalul este obişnuit de acasă, o pot face.

La fel ca la Planeta Ham Ham, şi „turiştii” de la Pet Hotel primesc asistenţă veterinară asigurată non stop de către medici şi, la nevoie, stăpânii pot solicita transportul animalului la şi de la pensiune. În toată această perioadă, animăluţul este hrănit conform indicaţiilor stăpânului referitoare la numărul de mese pe zi, cantitatea şi conţinutul acestora.

PENTRU TOATE BUZUNARELE

Pensiunile pentru animale au oferte diferenţiate pentru clienţi. La fel ca într-un hotel pentru oameni, aceştia pot opta pentru o serie de servicii suplimentare, evident, contra cost.

VIP - 120 de lei pe noapte
- cameră de 16 metri pătraţi, monitorizată cu cameră web ce poate fi accesată de pe telefonul mobil;
- aer condiţionat;
- terasă privată de 12 metri pătraţi;
- cameră mobilată, cu tablouri, canapea, covor, etajere cu cărţi, ceas, veioză, măsuţă, HDTV, pat cu saltea, păturică, boluri din inox pentru mâncare şi apă;
- rigolă individuală pentru igienizarea camerei;
- uşă de acces pe terasă acţionată din exteriorul camerei.

Home style – 80 de lei pe noapte
- cameră de 12 metri pătraţi;
- aer condiţionat;
- cameră mobilată cu tablouri, fotoliu, covor, etajere cu cărţi, ceas, veioză, HDTV, pat cu saltea, păturică, boluri din inox pentru mâncare şi apă.

Classic Room – 60 de lei pe noapte
- cameră de hotel de 6 metri pătraţi;
- aer condiţionat;
- terasă privată de 6 metri pătraţi;
- cameră decorată cu pat, păturică, boluri din inox pentru mâncare şi apă;
- uşă de acces pe terasă acţionată din exteriorul camerei.

Economy (padoc exterior acoperit de 6 metri pătraţi) – 40 de lei pe noapte
- construit conform specificaţiilor europene;
- dotat cu o cuşcă de 2 metri, termoizolată şi încălzită;
- podină de lemn de 4 metri pătraţi;
boluri din inox pentru mâncare şi apă.

O PIAŢĂ ÎN DEZVOLTARE

Piaţa serviciilor de cazare pentru animale a început să se dezvolte în Bucureşti, dar treptat, acest model de afacere a fost preluat şi de antreprenorii din provincie.

Pensiune Pet Joy
Locaţie Cluj

- 25 de lei cazare pe zi, pentru un câine, indiferent de talie, în ţarcurile din exterior;
- 30 de lei cazare pe zi, pentru un câine, indiferent de talie, în interior;
- 15 lei cazare pe zi, pentru o pisică;
- 5 lei pe zi pentru cazare păsări, hamsteri sau chinchile.

Grădiniţă şi pensiune canină Timişoara (exclusiv câini)
Locaţie Timişoara

- 40 de lei pe zi, pentru cazare de până la 3 zile;
- 25 de lei pe zi, pentru o perioadă de cazare cuprinsă între 3 şi 15 zile;
- 20 de lei pe zi, pentru o perioadă de cazare mai mare de 15 zile;
- în tarife este inclusă şi mâncarea.

Pisicile Aristocrate
Locaţie Oradea

- de la 15 lei pe zi, pentru pisici;
- de la 20 de lei pe zi pentru câini;
- în preţ nu este inclusă şi mâncarea.

Complex Rin-Tin-Tin
Locaţie Voluntari, judeţul Ilfov

- 40 de lei pe zi pentru un câine;
- 25 de lei pe zi pentru o pisică;
- 50 de lei şedinţă de dresaj.