In cazul in care Grecia ar intra in faliment, pierderile pentru economia mondiala s-ar ridica la peste 1.000 mld euro, arata un raport al organizatiei bancare internationale, IFF, citat de Athens News.


In pofida tuturor mecanismelor puse la punct de Uniunea Europeana pentru a proteja Grecia de un posibil faliment, acest pericol nu a trecut. Mingea se afla in terenul Atenei, care trebuie sa aplice cu strictete toate masurile de austeritate adoptate pentru redresarea situatiei sale financiare. Orice abatere, orice deviere de la tratamentul impus de marii creditori ai statului elen, UE si Fondul Monetar International, inseamna retragerea ajutorului financiar.

Prin urmare, daca situatia va lua o intorsatura nedorita, iar Grecia ar intra in faliment, economia mondiala ar inregistra pierderi de peste 1.000 de miliarde de euro, potrivit calculelor organizatiei bancare internationale, IFF.

Saptamanalul Athens News, care citeaza raportul mentionat, precizeaza ca Banca Centrala Europeana va fi cea mai afectata de un default dezordonat al Atenei, din cauza expunerii sale la datoria elena, dar si a actiunilor pe care va fi obligata sa le intreprinda pentru a evita extinderea crizei la alte „verigi” slabe ale zonei euro.

Printre altele, un default de plata al Greciei ar destabiliza Portugalia, Irlanda, Italia si Spania.

Raportul IFF a fost supus spre analiza liderilor europeni la 18 februarie, inainte ca ei sa decida lansarea la 9 martie a planului de creditare si de reducere a datoriei Greciei, program elaborat in octombrie anul trecut.

Intre timp, agentia internationale Moody’s a retrogradat nota Greciei de la „Ca” la „C”, cel mai coborat calificativ pe scara de evaluare a institutiei americane. Decizia a venit dupa acordul de preschimbare a obligatiunilor elene, parte componenta a planului de salvare a Atenei. In opinia Moody’s, aceasta solutie, care implica o pierdere din partea investitorilor, de peste 70%, „corespunde criteriilor pentru nota „C”.

„Asa cum a fost ea prezentata, propunerea de preschimbare a obligatiunilor elene va antrena pierderi pentru creditorii priviati ai Atenei de peste 70% din valoare titlurilor grecesti pe care le detin”, explica Moody’s.

Luni, agentia Standard & Poor’s a scazut nota Greciei la „SD” (default selectiv), dupa ce Fitch Ratings a atribuit tarii nota „C”.