HIDROELECTRICA INSOLVENTA. Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a denunţat contractele bilaterale încheiate de producătorul de electricitate cu firmele Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie, ridicand astfel la patru numarul victimelor insolventei companiei de stat. 


Cele doua societati sunt controlate de Alpiq din Elvetia, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din Europa. Conform dministratorului Hidroelectrica, contractul cu Alpiq RomIndustries a generat în perioada 2006-31 mai 2012 pierderi de 422 milioane de lei, in timp ce contractul cu  Alpiq RomEnergie, derulat din 2008, pierderile au fost estimate la sfârşitul lunii mai la 427,2 milioane de lei.

Anterior au fost denunţate alte trei contracte, cu Euro P.E.C. şi EFT Romania.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat vineri că până la sfârşitul lunii iulie ar putea fi denunţate toate contractele Hidroelectrica încheiate cu "băieţii deştepţi" şi speră ca până cel târziu la începutul trimestrului IV din acest an producătorul de electricitate să iasă din insolvenţă.

Chiţoiu a afirmat, într-o conferinţă de presă, că Hidroelectrica a înregistrat o pagubă de circa 4,5 miliarde lei, respectiv 1,2-1,3 miliarde euro din contractele bilaterale încheiate cu "băieţii deştepţi".

In 2011, Alpiq, prin cele doua companii ale sale, a este clientul care a cumparat cea mai mare contitate de curent de la Hidroelectrica, 2,59 TWh, devansand Alro, cu 2,49 TWh, si Energy Holding, cu 2,15 TWh.