Un off-shore inregistrat in Cipru, Na­chbar Services Ltd., a devenit al doilea actionar minoritar ca marime al Oltchim (OLT), dupa ce a cumparat saptamana trecuta un pachet de peste 9% din actiuni, ajungand sa controleze in total 11,92% din capitalul social al combinatul chimic.

Firma din Cipru este controlata de so­cietatea Carlson Ventures International, care, la randul ei, ar fi un vehicul de investitii al fondului britanic Carlson Private Equity.

Carlson Private Equity este un fond care cauta in principal com­panii de ta­lie medie aflate intr-o si­tuatie difi­cila, care au ne­voie de restructurare si redresare financiara. De remarcat ca, po­trivit informatiilor de pe site-ul fondului, acesta este interesat doar de pachete ma­joritare. Guvernul a inceput procedurile pen­tru privatizarea Oltchim, licitatia efectiva urmand sa aiba loc la mijlocul anului viitor. Fondul britanic ar putea astfel sa fie unul dintre cumparatorii care vor intra in cursa pentru achizitionarea pachetului majoritar de la Oltchim. Pana in prezent, cei mai interesati de privatiza­rea Oltchim s-au aratat nemtii de la PCC, care detin 12,16% din actiuni, si care au fost in ultimii ani in conflict puternic cu managementul combinatului.

Marimea unei tranzactii tipice a fon­dului britanic este intre 10-100 de mili­oane de lire sterline (11,4- 114 milioane de eu­ro), iar fondul nu pas­treaza in­ves­titiile mai mult de trei ani. Din 2003, de cand a fost lansat, Carlson a in­vestit in peste 30 de com­panii, inclusiv din in­dustria chi­mica. Oltchim valoreaza in prezent 35,85 milioane de euro, dublu fata de sfarsitul anului tre­cut, cresterea venind in principal pe fon­dul informa­tiilor privind reluarea pro­ce-
­sului de priva­tizare.

Fondul britanic a cumparat cea mai mare parte a actiunilor de la SIF Oltenia (SIF5), care a renuntat saptamana trecuta la pachetul de 6,5% pe care il detinea.