Coproprietarul companiei aeriene Aeroflot, al cotidianului Novaia gazeta si al bancii NRB, Aleksandr Lebedev, a carui avere este estimata de publicatia americana Forbes la 1,1 miliarde de dolari, se teme ca va fi urmarit politic si este gata sa-si vanda toate afacerile din Rusia. Omul de afaceri afirma ca pe numele sau se pregateste un dosar penal, care va fi scos pe tapet in urmatoarele luni.


Declaratia bancherului a creat senzatie si panica. Intr-un interviu acordat presei occidentale, el a spus ca din cauza presiunilor exericitate de serviciul de securitate economica al FSB, el este dispus sa vanda toate activele sale. El crede ca i se va deschide un dosar penal, lui si altor responsabili ai opozitiei. In acelasi timp, Lebedev a subliniat ca, in pofida a orice, nu intentioneaza sa plece din Rusia.

„Nu am alta solutie. Dar lucrurile nu mai pot continua asa. Impotriva mea se duce o adevarata campanie bine planificata. Nu pronunt cuvantul Kremlin, eu vorbesc despre ofiterii serviciilor speciale. Iar ei declara: am primit ordin”, a dezvaluit Lebedev.

„Sunt gata sa-mi reduc afacerile aproape la zero, pur si simplu sa ma retrag, sa renunt la tot. Sa ies din afaceri. Sper din tot sufletul sa gresesc, dar ne aflam in pragul unor represiuni politice”, a spus Lebedev in fata ziaristilor straini. Businessmanul rus detine, printre altele, banca NRB, cotidianul Novaia gazeta si are legaturi cu ziarele britanice The Independent si Evening Standard.

Lebedev si-a exprimat speranta ca va reusi sa pastreze aceste ultime doua active, pentru ca, formal, proprietar este fiul llui, Evgheni. Activele rusesti, spune intreprinzatorul, nu pot fi salvate: autoritatile vor face tot posibilul pentru a-i „distruge” afacerile, pentru ca, afirma el, nu mai are timpul necesar pentru a gasi cumparatori, daca presiunile vor continua.

„Avocatii mei sunt convinsi ca totul s-ar putea intampla pana la sfarsitul acestei luni sau in septembrie”, a anuntat Lebedev. Intrebat daca se asteapta sa fie arestat si trimis la inchisoare, urmand, astfel, soarta lui Mihail Hodorkovski, omul de afaceri a refuzat un raspuns direct. „Daca v-ar acuza cineva de ceva…”, a spus el.

Gazeta.ru mentioneaza ca, in prezent, Lebedev este in centrul unei investigatii pentru „huliganism”. Totul a pornit de la un incident din septembrie anul trecut, cand, in timpul inregistratii unui program pentru televiziunea NTV, Lebedev l-a lovit pe dezvoltatorul imobiliar Serghei Polonski. Pe de alta parte, Lebedev a colaborat in trecut cu Aleksei Navalnyi, unul dintre liderii opozitiei ruse, aflat si el in cercetari din partea organelor de ancheta ale Rusiei.