Miliardarul rus Alexandre Lebedev, coproprietarul unui ziar de opozitie, a fost inculpat de vatamare corporala a unui om de afaceri si risca pana la cinci ani de inchisoare, daca instanta de judecata il va gasi vinovat.


Potrivit anchetatorilor, Lebedev l-a ranit pe intreprinzatorul Serghei Polonski, cu afaceri in domeniul imobiliarelor, in timpul unei emisiuni televizate la care cei doi au participat in data de 16 septembrie 2011. Lebedev, coproprietarul cotidianului de opozitie Novaia Gazeta si un sustinator al opozantului Aleksei Navalny, a fost invinuit de vandalism si vatamare corporala, actiuni motivate de ura politica, ideologie rasiala si nationalista.

Daca este gasit vinovat de vandalism, Lebedev, fost agent KGB, care a facut avere in sectorul bancar privat in anii 1990, risca pana la cinci ani inchisoare, in timp ce pentru lovire si ranire pedeapsa maxima este de doi ani. Contactat de presa, purtatorul de cuvant al omului de afaceri a denuntat invinuirile aduse patronului sau. „Este un joc politic”, a afirmat Artem Artemov, precizant ca Lebedev a refuzat sa semneze consemnarea la domiciliu, dar ca, oricum, nu intentiona sa paraseasca Rusia.

Merita precizat ca miliardarul, care detine, de asemenea publicatiile britanice The Independent si Evening Standard si care s-a aratat in repetate randuri extrem de critic la adresa regimului rus, a anuntat in luna august ca isi va inchide afacerile din Rusia. Tot atunci, el a afirmat ca se teme pentru viata lui si a familiei sale, care este supusa unor presiuni extraordinare din partea serviciilor speciale.

In cadrul emisiunii in cauza, Polonski a primit un pumn din partea lui Lebedev si a cazut de pe scaun. Ulterior, Lebedev a explicat pe blogul sau ca Polonski a avut o atitudine agresiva si amenintatoare pe durata intregii emisiuni. Polonski a publicat, la randul sau, fotografii pe internet cu ranile pe care i le-ar fi provocat Lebedev.