Bancile de investiţii din Europa riscă un al doilea val de concedieri în mai puţin de un an, după ce criza datoriilor din zona euro a dus la scăderea comisioanelor obţinute din servicii precum cele pentru fuziuni şi subscrieri de instrumente financiare la minimul ultimilor nouă ani.


Cele mai mari presiuni pentru eficientizarea activităţilor sunt suportate de Credit Suisse şi UBS, cele mai mari bănci din Elveţia, întrucât ţara a luat-o înaintea altor state în privinţa introducerii unor reguli mai stricte referittoare la capital şi lichidităţi, pentru prevenirea asumării unor riscuri prea mari, astfel că unele afaceri au devenit neviabile, scrie Mediafax. 

Diviziile specializate în operaţiuni cu instrumente financiare ale celor două bănci au cel mai mare raport între costuri şi venituri între 12 mari companii financiare din Europa şi Statele Unite, potrivit unei analize din luna mai a Morgan Stanley.

Dinamici asemănătoare sunt întâlnite şi la alte bănci din cauza continuării crizei, a necesarului unui capital mai ridicat şi a opririi creşterii economice.
"Bancherii sunt cu adevărat pesimişti, mulţi sunt îngrijoraţi în privinţa locurilor de muncă. Băncile sunt sub presiunea de a reduce costurile şi a echilibra balanţele contabile, având loc o schimbare semnificativă a funcţionării industriei financiare", a declarat Edward Cumming-Bruce, partener la firma de consultanţă Gleacher Shacklock din Londra.

Criza datoriilor agită pieţele şi descurajează clienţii să încheie tranzacţii. Comisioanele obţinute de băncile de investiţii în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa din fuziuni, vânzări de acţiuni şi obligaţiuni şi împrumuturi au scăzut cu peste o treime în primul semestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 9 miliarde de dolari, cel mai redus nivel după 2003, potrivit estimărilor firmei de cercetare Freeman&Co din New York.