Un trader JPMorgan Chase pe derivate legate de stabilitatea financiara a corporatiilor a acumulat pozitii de tranzactionare atat de mari incat a ajuns sa influenteze prin deciziile sale piata, evaluata la 10.000 miliarde de dolari, au declarat traderi citati de Bloomberg.


Traderul este Bruno Iksil, un angajat JPMorgan din Londra, au afirmat cinci surse de la fonduri de hedging si banci rivale, fara a-si face publica identitatea, noteaza agentia.

Acesta este specializat pe o piata a indicilor de credit, care a devenit in ultimul deceniu cea mai mare platforma de a miza pe probabilitatea de default a unei companii.

Investitorii se plang ca tranzactiile lui Iksil ar putea distorsiona piata, afectand detinatorii de obligatiuni care se folosesc de indicii respectivi pentru a-si asigura instrumente financiare cu venit fix a caror valoare este de sute de miliarde de dolari. Analistii si investitorii folosesc indicii pentru a evalua perceptia riscului pe pietele de credit.

Chiar daca Iksil dezvaluie putine detalii despre plasamentele sale altor traderi, acestia afirma ca ordinele pentru tranzactii ale acestuia sunt cele mai mari pe care le-au intalnit. Doi traderi ai unor fonduri de hedging au afirmat ca au existat variatii foarte puternice de pret in momente cand stiau de la dealeri ca Iksil se afla in piata.

Un purtator de cuvant al JPMorgan a refuzat sa comenteze pe tema tranzactiilor lui Iksil, iar acesta nu a raspuns la mesaje si emailuri.Indicii de credit sunt legati de riscul de default al unui grup de cel putin 100 de companii. Cel mai nou si mai activ indice pentru emitenti cu rating recomandat pentru investitii a inregistrat joi cea mai mare crestere din ultimele patru luni.

Iksil, spre deosebire de alti traderi JPMorgan care investesc banii clientilor, lucreaza in biroul central de investitii. Divizia este afiliata trezoreriei bancii si ajuta la controlul riscurilor, dar si la investirea lichiditatilor. Biroul central de investitii si trezoreria JPMorgan detineau la sfarsitul anului trecut instrumente financiare de peste 355 miliarde de dolari, in urcare cu 14% fata de anul anterior.