Oamenii de stiinta trag un puternic semnal de alarma. Cercetatorii au descoperit un virus prea putin cunoscut pana acum si care, spun ei, ar putea distruge omenirea in viitorul apropiat, scrie Daily Mail.


Una din victimele acestui Virusului Armageddon, cum l-au botezat oamenii de stiinta, este un britanic in varsta de 38 de ani. El a decedat la spital de febra hemoragica de Crimea-Congo. Simptomele acestei afectiuni: dureri de cap, dureri la nivelul incheieturilor, stare de voma si febra puternica. Pe masura ce boala evolueaza, corpul pacientului se acopera de intinse hematoame si se declanseaza o hemoragie interna imposibil de stavilit. Se presupune ca britanicul a contactat boala in Afganistan, unde s-a aflat pentru nunta fratelui sau. Aceasta afectiune este raspandita la animalele de casa si salbatice in Asia si Africa.

Cercetatorii britanici au stabilit, de asemenea, ca bolile infectioase care se transmit de la animale la om sunt raspandite de un virus necunoscut stiintei. Cu ajutorul scanarii genetice, ei au ajuns la concluzia ca respectivul virus se inrudeste cu virusul pneumoniei atipice, aceeasi care in 2003 a costat viata a 1000 de oameni. Dar componenta noului virus este alta.

Profesorul britanic John Oxford, de la spitalul Queen Mary al University of London, un reputat virusorolog avertizeaza ca omenirea trebuie sa se astepte la o epidemie de boli infectioase provenite de la animale in urmatorii cinci ani. Specialistul de renume mondial considera ca urmarile acestei pendemii pentru rasa umana vor fi catastrofale.

Potrivit estimarilor sale, aceasta infectie va deveni noua stampila de gripa. El va incepe sa ucida in Asia si in Africa, pentru ca apoi sa cuprinda intreaga Planeta. Noul virus se va transmite de la animalele domestice sau salbatice la om. Exford aminteste, in context, despre epidemia de gripa porcina din 2009, care a afectat milioane de oameni din intreaga lume. Noul virus, spune el, poate declansa o epidemie comparabila cu pandemia de gripa spaniola din 1918, cand la nivel global au murit intre 50 si 100 de milioane de oameni.