Într-un top al celor mai mari rezerve de aur ale lumii, Statele Unite ocupă primul loc, potrivit CNBC care a folosit datele Consiliului Mondial al Aurului. Fort Knox este cel mai cunoscut depozit de aur din lume. Acolo se află o mare parte a rezervei naţionale de aur, iar restul fiind depozitat la monetăriile din Philadelphia şi Denver şi la depozitul de lingouri de aur din West Point. In total, rezervele de aur ale SUA totalizează 8,965 tone şi ar fi evaluate la 418,39 miliarde de dolari.

Cu o valoare totală a rezervelor de 174,7 miliarde de dolari, Germania se clasează pe locul secund. Deutsche Bank, banca centrală a Germaniei are cele 3.743 tone de rezerve de aur. Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, cuferele cu aur ale Germaniei acoperă 73,7 procente din totalul rezervelor străine.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) ocupă locul al treilea în topul rezervelor de aur. FMI supraveghează operaţiunile economice internaţionale ale celor 185 de state membre. Politicile sale privind aurusl s-au schimbat în ultimii 25 de ani, dar rezervele, estimate la 3.101 tone care valorează 144,76 miliarde de dolari, rămân pentru a stabiliza pieţele internaţionale şi pentru a ajuta economiile naţionale.

Locul patru este ocupat de Italia ale cărei rezerve sunt estimate la 126,12 miliarde de dolari. Banca d’Italia este instituţia care gestionează rezervele străine ale Italiei, care au fost raportate la Consiliul Mondial al Aurului la 2.702 de tone. Aceste rezerve reprezintă 73,4 procente din rezervele srăine ale Italiei.

Pe locul al cincilea se clasează Franţa, unde valoarea totală a rezervelor este de 125,28 de miliarde de dolari. Banca Naţională a Franţei, Banque de France, este locul unde se găsesc rezervele de aur ale statului, peste 2.684 de tone care reprezintă 71,8 la sută din rezervele sale străine.

Pe această temă, citeşte şi: Aur fizic vs. aur virtual - în ce investim?