Parlamentul ungar a adoptat marţi cu o largă majoritate o lege care interzice aparatele pentru jocuri de noroc în baruri, informeaza agentia France Presse.


Decizia a fost adoptată prin procedura de urgenţă, Guvernul nedorind o dezbatere parlamentară de durata pe acest proiect. Cvasitotalitatea deputaţilor prezenţi, în principal din cadrul partidului Fidesz, aflat la putere, s-a pronunţat în favoarea legii (238 de voturi). Un parlamentar socialist s-a opus, iar alţi opt (şapte socialişti şi un deputat din cadrul partidului Jobbik, de extremă dreapta) s-au abţinut.

Partidul conservator Fidesz al premierului Viktor Orban deţine o majoritate de două-treimi din mandate. Noua lege interzice utilizarea a aproximativ 4.500 de aparate pentru jocuri de noroc, dintre care majoritatea se află în baruri sau mici săli de jocuri de noroc. Trei cazinouri importante de la Budapesta, deţinute de către mari grupuri internaţionale, nu sunt vizate de această lege.

Janos Lazar, directorul de cabinet al lui Orban, a justificat luni măsura prin faptul că "păturile" sărace din cadrul societăţii îşi lasă banii în aceste aparate, lucru ce reprezintă o problemă socială. Măsuri precedente adoptate în acest sens au avut doar un efect limitat, a adăugat Lazar. El a menţionat, de asemenea, anumite "grupuri de interese", "a căror activitate ar reprezenta riscuri la adresa securităţii naţionale", fără să facă alte precizări.

Guvernul estimează că această interdicţie va crea o pierdere în valoare de aproximativ 30 de milioane de forinţi (aproximativ 105 milioane de euro) la buget, reprezentândd echivalentul impozitelor care nu vor mai fi percepute în acest sector. Lazar a anunţat că este necesar ca Ministerul Justiţiei să găsească un mijloc de taxare a jocurilor online pentru acoperirea acestei pierderi.