Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) estimeaza ca Ungaria se va confrunta cu o usoara recesiune de 0,6% in 2012 (+1,1% in 2013) si cu o inflatie in crestere (4,9% in 2012), potrivit cifrelor publicate astazi la Budapesta.


Economia ungara trebuie sa faca fata unor importante provocari, iar incetinirea activitatii mondiale si turbulentele de pe pietele de capital au precipitat spre recesiune o economie deja fragilizata si puternic indatorata, arata organizatia mondiala.

In 2011, Produsul Intern Brut
(PIB) a crescut cu 1,7%. Pe termen mediu, perspectivele se prezinta sumbre in absenta unor noi masuri susceptibile sa stimuleze cresterea potentiala, mentioneaza OECD. Politicile nationale controversate au contribuit, in egala masura, la mentinerea starii de incertitudine, accentuand neincrederea consumatorilor, a intreprinderilor si pietelor. Urgenta absoluta rezida in stabilizarea economiei, noteaza OECD.

In opinia OECD, marile probleme ale Ungariei sunt politicile controversate privind reforma Bancii centrale (MNB), considerata drept un atac la adresa independentei institutiei, reforma sistemului juridic si a autoritatii protectiei datelor, precum si noua lege a presei. Mai trebuie adaugate noile taxe introduse, in special pentru banci si companii de telecomunicatii, precum si dobanda de schimb preferentiala, inferioara celei reale.

Pentru restabilirea conditiilor favorabile cresterii, OECD recomanda, in primul rand, intarirea credibilitatii si predictibilitatii politicilor interne. Se crede, de asemenea, ca un acord cu UE si FMI va ajuta la restabilirea increderii si va facilita insanatosirea finantelor publice.