Prin numeroase oraşe şi sate din Ungaria numele lui Miklos Horthy, fostul şef de stat care i-a fost aliat lui Hitler, devine tot mai popular. Spre bucuria naţionaliştilor, mai multe străzi au primit numele lui Horthy şi câteva statui au fost ridicate în memoria sa.


Situaţia în Ungaria devine din ce în ce mai tensionată, pe măsură ce se acutizează manifestările radicale. Ungaria intră în cea de-a doua recesiune în doar patru ani, iar partidul de guvernământ este acuzat că susţine forme de naţionalism ce pot duce la derapaje democratice.Cel de-al doilea partid de opoziţie este controversatul Jobbik, cu o platformă naţionalist-extremistă.

Bustul Miklos Horthy va fi dezvelit pe data de 16 iunie în oraşul Csokako. ”Acolo unde apar probleme economice, conflictele între indivizi şi grupuri sunt inevitabile. Dacă nu-i lăsăm pe oameni să îşi mai descarce din emoţii cu ajutorul acestei statui, atunci nu o să se oprească prea usor”, spune Gabor Bognar, primarul oraşului Csokako, citat de Bloomberg.

Naţionalismul pare să prindă un nou avânt într-o Europă ai cărei lideri se chinuie să rezolve problemele economice. Radicalismul ce face parte din agenda primului ministru Viktor Orban a fost sancţionat în numeroase rânduri de către analiştii politici, dar şi de comunităţile evreieşti care au semnalat atacuri antisemite. Acestea au fost condamnate de către guvern, dar situatia ramane destul de volatilă, în masura în care statul adoptă masuri considerate extremiste de un public din ce în ce mai numeros.