Din ordinul unui tribunal din Milano, justitia italiana a confiscat active ale bancii UniCredit in valoare de 245 de milioane de euro in cadrul unei anchete de evaziune fiscala.

Fostul sef al celei mai mari institutii bancare a Italiei este vizat direct de investigatiile angajate de organele de justitie.

Valoarea sumei confiscate in mod preventiv corespunde, potrivit acuzatiei, valorii impozitelor neachitate, in 2007 si 2008, de catre UniCredit fiscului italian, gratie unei scheme financiare complexe botezate Brontos.

Fostul director general al bancii, Alessandro Profumo, 16 responsabili ai UniCredit si trei functionari ai bancii britanice Barclays, care au pus la punct aceasta operatiune cu UniCredit, sunt in vizorul anchetei pentru „declaratii fiscale false”. Un delict pedepsit in Italia cu inchisoare de la 18 luni la 6 ani.

Un purtator de cuvant al UniCredit a declarat pentru agentia France Presse ca institutia la care lucreaza „este foarte surprinsa de aceasta initiativa” a justitiei.

Barclays a refuzat orice comentarii.

Potrivit Parchetului din Milano, care investigheaza afacerea incepand din 2009, aceasta operatiune cu mecanism complex a permis UniCredit sa plateasca mai putine impozite in Italia, transformand anumite instrumente supuse impozitarii in dividende, care sunt deductibile financiar in proportie de 95%.

Potrivit presei din Peninsula, un document sustras din biroul unui responsabil al UniCredit demonstreaza ca dorinta de a achita mai putine impozite a fost obiectivul acestei operatiuni.