Universitatea de Vest Timisoara va fi in acest an unul dintre principalii jucatori de pe piata banateana a in­ves­ti­tiilor in domeniul constructiilor. Institutia aloca pentru ur­ma­torii ani 36 de milioane de euro, bani care vor merge, in cea mai mare parte, catre sustinerea realizarii unui nou campus universitar.

Acesta se ridica pe locul unei foste cazarmi, in plin centrul Timisoarei, pe strada Oituz, la doar cateva minute de mers pe jos de kilometrul zero al orasului.

Primele cladiri din noul campus universitar au devenit functionale spre sfarsitul anului trecut. Este vorba despre un Centru de simulari antreprenoriale si un ring bursier, parte a unui proiect al Facultatii de Economie si Administrare a Afacerilor din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, unic in zona de vest a tarii. In perioada urmatoare, vor demara lucrarile la patru noi camine pentru studenti. Acestea vor asigura un plus de 930 de locuri in camere cu confort sporit. Zona Oituz va beneficia, de ase­me­nea, si de o noua piata pie­to­na­la. In luna martie a acestui an vor fi finalizate, tot in campusul de pe strada Oituz, un numar de 30 de Laboratoare de Ingineria Mediului, astfel ca dotarile din acest domeniu vor fi la cel mai ridicat rang din sud-estul Eu­ro­pei Centrale.

„Sunt cele mai mo­der­ne de la Viena incoace, dotate cu cele mai performante echipamente de cercetare pe care vor lucra profesorii si cercetatorii nostri”, a declarat rectorul Universitatii, Ioan Talpos. Investitia se ridica la doua mi­li­oa­ne de euro, banii fiind alocati atat de la Bugetul de stat, cat si din fondurile proprii ale universitatii. Tot in 2010 ar trebui finalizat si complexul sportiv din cadrul campusului. Acesta va cuprinde o sala de sport de 800 de locuri si un bazin de inot.

Lucrarile realizate pana in acest moment la campusul din zona Oituz au fost suportate in proportie de peste 60% din fonduri proprii ale Universitatii de Vest si ar putea fi finalizate, daca totul decurge potrivit pla­nu­ri­lor, in 2013.