Contractul ar viza retransmisia posturilor Antena 1, Antena 3, Euforia TV si Gsp TV pe platforma prin satelit a reţelei de cablu si ar putea fi incheiat pana la sfarsitul lunii mai, CNA urmand sa analizeze scoaterea din grila a canalelor în termenul legal de 30 de zile.

UPC a depus la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), pe 26 aprilie, o solicitare de scoatere a televiziunilor Antena 1, Antena 3, Euforia TV si Gsp TV de pe platforma Focus Sat a companiei de telecomunicaţii, întrucat acordul de retransmisie a acestor posturi Antena Group a expirat.

Termenul prevazut în lege pentru ca CNA sa dea un raspuns este de 30 de zile, astfel ca CNA a amanat luarea unei decizii în sedinţa de joi, cand a fost analizata solicitarea UPC.

Reprezentanţii UPC prezenţi la sedinţa - Cornel Marian, consilier reglementari, si Radu Culic, director afaceri corporatiste - au precizat ca se poarta în continuare discuţii între compania de telecomunicaţii si Antena Group, pentru negocierea unui nou acord de retransmisie, dupa ce au fost somaţi de grupul media ca acordul de retransmisie expira la o anumita data (27 aprilie).

Pe de alta parte, Antena Group nu a facut plangere la CNA în legatura cu scoaterea televiziunilor sale de pe platforma prin satelit a UPC, a precizat presedintele CNA Rasvan Popescu.

Membrii CNA au decis sa amane luarea unei decizii, cu respectarea termenului legal de 30 de zile, de la primirea solicitarii. "Noi nu intervenim în niciun fel, aceasta amanare nu are scopul de a încheia un nou contract (între UPC si Antena Group, n.r.)", a spus Narcisa Iorga. "Pentru noi, este important ca publicul sa înţeleaga ca nu este vorba de «must carry». În cazul platformelor de tip DTH (retransmisie prin satelit, n.r.), cum e Digi la RCS, Focus Sat la UPC, Dolce la Romtelecom, e vorba de relaţii comerciale între parţi, în care CNA nu are de ce si nici nu poate sa se amestece. Aceste aprobari de oferta în care noi avem competenţa de a ne pronunţa sunt duse la limita legala, pentru ca parţile sa aiba posibilitatea sa se înţeleaga, în beneficiul abonatului", a spus Rasvan Popescu.

Potrivit legislaţiei audiovizualului, CNA nu poate sa impuna UPC sa difuzeze televiziunile Antena pe platforma de satelit Focus Sat. Potrivit articolului 82 din Legea audiovizualului, care reglementeaza principiul "must carry", acesta nu se refera si la platformele de satelit, ci doar la retransmisia televiziunilor prin cablu de catre cablisti. Astfel, Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV si Gsp TV sunt obligatorii la retransmisie pentru cablisti doar în reţelele lor de cablu, nu si în cele de satelit.

Odata ce membrii CNA vor aproba noua grila a Focus Sat, televiziunile Antena Group pot fi scoase în mod legal de pe platforma UPC.Chiar daca vor fi scoase de pe platfoma digitala Focus Sat, Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV si Gsp TV vor fi în continuare difuzate pe reţelele de cablu ale UPC Romania, întrucat cele cinci televiziuni sunt obligatorii la retransmisie pentru toţi operatorii de cablu din Romania, potrivit principiului "must carry" din legislaţia audiovizualului.

UPC a anunţat pe 27 aprilie, într-un comunicat remis MEDIAFAX, ca Antena Group a retras operatorului Focus Sat (platforma de satelit a UPC) dreptul de retransmisie pentru Antena 1, 2 si 3, Euforia TV si Gsp TV, însa televiziunile pot fi vizionate în continuare pana cand CNA va aproba scoaterea lor din grila Focus Sat.

Potrivit comunicatului remis de Focus Sat Romania, citat de Mediafax, operatorul de servicii de televiziune DTH deţinut de compania UPC Romania, începand de pe 27 aprilie, Antena TV Group i-a retras acestuia dreptul de retransmisie a acestor televiziuni, desi Focus Sat considera ca actualul contract de distribuţie semnat între cele doua parţi este în vigoare.

"Decizia Antena TV Group intra în vigoare începand cu data de 27.04.2012, în pofida clauzelor stipulate de acest contract, agreat de ambele companii. La începutul lunii aprilie, Focus Sat a primit o solicitare scrisa din partea Antena TV Group, prin care operatorului i se cerea un tarif de opt ori mai mare pentru continuarea retransmiterii celor 5 posturi TV. Gasim nejustificata aceasta solicitare, care, odata acceptata, ar afecta preţul abonamentelor noastre si ar avea astfel impact direct asupra celor peste 283.000 de clienţi Focus Sat", se spune în comunicat.

Focus Sat a precizat ca îsi doreste ca abonaţii sai sa nu fie privaţi de vizionarea televiziunilor Antena TV Group. Retragerea avizului de retransmisie a televizunilor Antena Group pe platforma digitala Focus Sat, care poate conduce implicit la scoaterea acestor televiziuni de pe aceasta platforma, vine în contextul unor puternice tensiuni între trustul patronat de familia Voiculescu si o alta companie de telecomunicaţii – RCS&RDS.

RCS&RDS a scos Antena 1, Antena 3 si Euforia TV de pe platforma sa de satelit Digi, în noaptea de 19 spre 20 aprilie, compania de telecomunicaţii precizand ca nu mai poate accepta sa plateasca peste 7 milioane de euro pe an, suma care ar fi fost solicitata de Antena TV Group pentru difuzarea prin satelit a acestor televiziuni.