Criza generata de uraganul Sandy a luat sfarsit, a afirmat in aceasta seara presedintele SUA, Barack Obama, promitand ca statul federal va depune eforturi maxime pentru a-i ajuta pe cei care au avut de suferit de pe urma uraganului Sandy. „Aceasta furtuna nu s-a terminat”, a spus actualul locatar al Casei Albe.


Cateva ore dupa trecerea uraganului Sandy, milioane de americani au continuat sa ramana fara curent electric. In Manhattan, puternic lovit de furia naturii, imaginile erau desprinse parca dintr-un film apocaliptic. Nivelul apelor a crescut cu 4,15 metri, un lucru nemaintalnit incepand din 1960. Acum se retrag, lansand in urma lor tone de gunoaie. Drumurile sunt inca greu practicabile, iar economia perturbata.

New York revine lent la activitatile sale

Paralizat de peste 24 de ore din cauza uraganului, New York revine treptat la viata. Primarul orasului, Michael Bloomberg, a avertizat: „Efectele Sandy se vor face resimtite un timp. Pagubele suferite de New York sunt importante si nu vor fi reparate intr-o zi”. Inundate in timpul noptii de luni spre marti, tunelurile si parcarile subterane sunt eliberate de apele pompate de echipele de pompieri. Metroul, care transporta zilnic 5,3 milioane de calatori, va ramane inchis inca trei sau patru zile.

Blocate de autoritati, podurile care leaga Manhattanul de restul metropolei, au fost redeschise dupa orele pranzului, semn al revenirii progresive la normal a conditiilor de trafic. Spre seara au fost repuse in functiune cateva linii de autobuze.

Peste 8 milioane de familii de pe intreg teritoriul SUA au fost private de electricitate in cursul diminetii. Statul New Jersey, unde presedintele Barack Obama urma sa se depaseze in urmatoarele ore, a fost cel mai afectat de penele de curent, cu 2,5 milioane de familii. La New York, 750.000 erau in aceeasi situatie. „In unele zone ale orasului, alimentarea cu electricitate nu va fi reluata inainte de doua sau trei zile, daca nu chiar mai mult”, a anuntat Bloomberg.

Cel putin 32 de morti

Uraganul Sandy a facut cel putin 32 de morti, dintre are unul in Canada. Agentia AP a evocat un bilant provizoriu de 39 de victime, cele mai mult cauzate de caderile arborilor doborati de rafalele de vant. 

New Yorkul a fost cel mai grav lovit, cu cel putin 10 morti, potrivi primarului Bloomberg, potrivit caruia bilantul ar putea creste. „E o tragedie, dar credem ca acest numar va spori”, a spus el.

Principalele piete americane se vor redeschide miercuri

NYSE Euronext si Nasdaq OMX au anuntat redeschiderea pietelor lor financiare miercuri. Ele au fost inchise luni. BATS Global Markets, a treia piata bursiera a SUA, isi va relua, la randul ei, activitatea maine dimineata. Avand in vedere ca este ultima zi a lunii, sesiunea de miercuri este foarte importanta, pentru ca numerosi traderi au nevoie de cotatii pentru valorizarea portofoliilor lor. „Este posibil sa asistam la vanzari masive de titluri”, a anticipat Eric Marshall, de la Hodges Capital. Confruntati cu incheierea exercitiului lor fiscal in octombrie, investitorii vor incerca sa usureze factura fiscala debarasandu-se de actiunile in scadere.

NYSE a facut, de asemenea, cunoscut ca va testa sistemele alternative pentru a asigura relansarea schimburilor, „asa, pentru orice eventualitate”, dupa cum a explicat directorul general al NYSE, Larry Leibowitz. Daca sediul NYSE Euronext si sala de tranzactii nu-si vor deschide usile miercuri dimineata, ordinele pe titlurile cotate la NYSE vor fi executate via platforma Arca.