Inainte sa scriu acest editorial m-am chinuit vreo ora sa gasesc un mesaj pozitiv. O urare pe care sa o adresez cititorilor „Financiarul”. In afara, evident, de clasicul „La Multi Ani!” pe care il rostesc din tot su­fletul. Cum ne gaseste insa anul viitor, care ar fi spe­rantele noastre? Numai daca ma uit in „curtea” noas­tra, a jurnalistilor, constat ca in doi ani de criza si-au pierdut locul de munca vreo 6.000 de ziaristi. Adica aproape o treime din breasla a disparut. Daca ma refer in special la cei care scriu pe business abia daca mai poti aduna cateva sute in toata tara. Nici pentru cei ramasi nu prea sunt motive de bucurie - multi au devenit o amenintare la adresa securitatii nationale.

Cui ii mai foloseste presa? Vedeti cazul Ungariei, un stat care a impus mass-mediei restrictii inimagi­nabile nu cu mult timp in urma. Ziaristii sunt oameni rai, indivizi care uneori isi sacrifica viata (la propriu cateodata) pentru a relata si explica „ce se intampla, de ce se intampla”. Ei sunt vinovati de criza, ei sunt res­ponsabili ca nu au semnalat-o la timp, ei sunt cei care critica Puterea fara motiv. Cand lauda sunt buni. Doar atunci. In rest... ei trebuie santajati, sicanati, jigniti, tarati prin tribunale, etichetati etc., etc.

Inca mai caut acel mesaj pozitiv. Imi vin insa in minte evenimentele care ne-au punctat viata de zi cu zi, in 2010. Taxe si impozite mai mari, niciun fel de program de sustinere a economiei, spectacole tele­vizate de la DNA, interlopi ajunsi vedete, inginerii financiare, scandaluri. Nici macar in „spatiul Schen­gen” nu parem in stare sa intram. Mai conteaza? Dia­logul (in special in contradictoriu) a devenit un bun motiv sa urasti pe cineva, societatea civila nu mai are timp de.... societatea civila, Justitia este cea care a fa­cut cel mai mult rau romanilor si Romaniei, iar pen­sionarii si mamele cu bebelusii lor sunt un „cancer” care macina bugetul tarii.

Tot nu am gasit acel mesaj pozitiv. Pana si urarile suna rau de cand am avut experienta cu „sa traiti bine”. Exista totusi de un ban speranta. Nu as putea sa va spun exact de ce afirm asta, dar cred ca mai avem sanse. Oricum ar fi, urez „La Multi Ani!” tuturor cititorilor „Financiarul”, romanilor si, nu in ultimul rand, tuturor ziaristilor din aceasta tara.