Evaluarea fotbalistilor romani ra­mane la un nivel ridicat  locul 17 in­tre nationalele Europei. La Mon­diale se duc doar 12 echipe din Europa, iar echipele calificate nu sunt neaparat cel mai bine clasate in aceasta ierarhie.

Nationala Romaniei a ratat calificarea la turneul final al Campionatului Mon­dial de Fotbal din 2010, dupa un parcurs dezastruos in Grupa G, care s-a incheiat cu o clasare pe penultimul loc. Din punc­tul de vedere al cotei jucatorilor, ratarea calificarii nu a generat vreun regres, dupa cum arata analizele agentiei ger­mane de marketing sportiv Transfermarkt.

Intr-un clasament al valorii de piata a loturilor de jucatori, Romania se afla pe­ste alte echipe care au obtinut calificarea la CM din Africa de Sud. Lotul Romaniei valoreaza 103,9 milioane de euro, fiind pe locul 14 intr-un clasament al echi­pe­lor din Europa. Romania se afla deasu­pra unor formatii care au obtinut calificarea direct sau care mai au sanse sa o obtina la baraj: Irlanda - 97,4 milioane de euro,  Elvetia - 87,2 milioane, Grecia - 83,1 mili­oane, Bosnia-Hertegovina - 81,3 mili­oane, Danemarca - 74,9 milioane, Slovacia - 65,2 milioane si Slovenia - 36,3 milioane.

De asemenea, deasupra Romaniei se afla formatii care au ratat calificarea, un ele­ment care confirma ca valoarea echipei nu reprezinta suma valorilor indivi­dua­le. Astfel, Suedia este cotata la 127,5 mi­lioane de euro, Turcia la 123,2 milioane, iar Cehia la 114,8 milioane.

Din punctul de vedere al valorii me­dii a jucatorilor, Romania se afla pe locul 17. Diferenta se explica prin numarul diferit de jucatori luati in calcul. In cazul Romaniei au fost pusi la socoteala 27 de jucatori, iar media este de 3,8 milioane de euro. Pe  primele locuri ale clasamen­tului se afla campioana europeana Spania, cu o valoare totala de 527,5 de milioane de euro si o valoare medie de 21,9 milioane, Anglia - 420,2/17,5 milioane si Franta - 403,5/16,1 milioane.

Mutu - 25 de milioane de euro


Clasamentul la nivel individual arata ca Adrian Mutu, jucator al clubului ita­lian Fiorentina, este cel mai bine cotat fotbalist din lotul Romaniei, cu o valoare de piata de 25 de milioane de euro. El este urmat de Cristian Chivu, legitimat la Internazionale Milano, cu o cota de 21 de milioane de euro, si de Razvan Rat, de la Sahtior Donetk, evaluat la sase mili­oane de euro. Cel mai bine cotat jucator din campionatul intern este Gigel Bucur, de la FC Timisoara, cu o cota de 3,5 mili­oane de euro, al cincilea in clasamentul general. Cel mai slab cotati fotbalisti din nationala antrenata de Razvan Lucescu sunt Nicolae Grigore, de la FC Brasov, si Ciprian Tatarusanu, de la Steaua, ambii cu o cota de 500.000 de euro.

Analizele se bazeaza pe estimari, pen­tru ca nimeni nu garanteaza ca suma din dreptul fiecarui jucator poate fi incasata sigur in cazul in care se va incerca un transfer maine. Agentia germana este considerata insa cea mai completa sursa de analize de marketing din fotbal.

In clasamentul FIFA pe luna octom­brie, care ia in calcul doar performanta sportiva, Romania a coborat 10 locuri, pana pe pozitia 36. Aceasta este cea mai slaba clasare a tricolorilor de la infiin­tarea ierarhiei in 1993. Romania are 752 de puncte in clasament, cu 75 mai pu­ti­ne decat luna trecuta. Cea mai slaba po­zitionare a tricolorilor pana acum a fost locul 35, in august 2004. Nationala Bra­zi­liei se afla tot pe primul loc in clasament, cu 1.632 de puncte, iar Spania este pe locul secund, cu 1.629 de puncte. Treap­ta a treia a podiumului este ocu­pata de Olanda, cu 1.340 de puncte.


Mize financiare pentru CM


In urma campaniei din zona euro­peana, au obtinut calificarea directa pentru 2010 Olanda, Anglia, Spania, Ger­mania, Italia, Serbia, Danemarca, Elvetia si Slovacia. De asemenea, se vor mai dis­pu­ta patru intalniri de baraj, in sistem tur-retur: Franta - Irlanda, Portugalia - Bos­nia-Hertegovina, Grecia - Ucraina si Rusia - Slovenia. Cele patru castigatoare se vor califica pentru Africa de Sud 2010. Partidele sunt programate pe 14 si 18 noiembrie.

Tragerea la sorti a fost facuta prin imperecherea unor „capi de serie“ cu formatii mai slab cotate, fapt care a adus critici forului mondial. Ratiunile pentru care FIFA a procedat astfel tin tot de bani. Un baraj intre Franta si Portugalia ar fi insemnat ca una dintre aceste for­matii va rata turneul, ceea ce ar fi adus prejudicii de marketing. Italianul Gio­vanni Trapattoni, antrenorul Irlandei, a criticat public acest sistem, spunand ca este o cale prin care formatiile puternice isi pot asigura mai usor prezenta la Mon­diale. Sepp Blatter, presedintele FIFA, si-a asumat greseala de a nu fi anuntat mai devreme adoptarea acestui sistem.

In aceasta etapa, totul se reduce la calcule financiare de ordinul sutelor de milioane, etica sportiva fiind o amintire din alta epoca. Partidele cu Franta vor genera veni­turi foarte mari pe termen scurt pentru Irlanda, insa marea pro­vo­care o repre­zinta o eventuala calificare, care va adu­ce profituri uriase, potrivit presei de la Dublin. Numai pentru cele doua me­ciuri impotriva fostei campi­oa­ne mon­diale Federatia irlandeza se as­tea­pta la veni­turi de 10 milioane de euro din drepturi de televizare, vanzari de bi­lete si parteneriate de imagine.

In cazul calificarii, oficialii irlandezi au calculat venituri pe termen lung de 25-30 de milioane de euro. In aceasta suma intra banii primiti de la FIFA, drepturile de televizare, bonusurile din partea sponsorilor, dar si veniturile generate prin efect de domino, din tur­nee amicale si vanzari de bilete.

Ronaldo, miezul turneului


Un turneu final fara portughezul Cri­stiano Ronaldo, cel mai scump transfer realizat vreodata in lumea fotbalului, este de neconceput pentru FIFA, pentru clu­bul Real Madrid sau pentru spon­so­rul Nike. „Este absolut necesar ca Ronaldo sa fie la Cupa Mondiala. Ar fi o tragedie ca un astfel de eveniment sa se desfasoare fara un astfel de jucator“, a afirmat Jorge Valdano, directorul general de la Real Madrid. Clubul din capitala Spaniei a platit, in vara, 94 de milioane de euro pentru a-si asigura serviciile atacantului portughez.

Potrivit presei iberice, ofi­cialii clubului se tem ca vor pierde venituri totale de 100 de milioane de euro - din vanzari de tricouri, turnee amicale si contracte de sponsorizare, in cazul in care Ronaldo nu se va duce cu Portugalia la Mondiale. Presa britanica afirma ca FIFA si compania Nike sunt si mai expuse din punct de vedere finan­ciar la o asemenea eventualitate. In mod oficial, Blatter re­s­pinge aceste calcule: „O Cupa Mondiala fara Lionel Messi sau Cristiano Ronaldo nu ar fi o problema pentru FIFA. Daca ei nu vor fi acolo, vor fi alte staruri. Mereu apar staruri noi la Cupele Mondiale“.

Liga 1, In progres


In privinta valorii campionatului romanesc, Transfermarkt da cifre mai mari decat in luna iulie, cand era pauza competitionala. Valoarea Ligii 1 este de 310,3 milioane de euro, fata de 308,8 milioane in vara. Acest indice este calculat prin adunarea valorii de piata a tuturor jucatorilor din cele 18 echipe ale campionatului intern.

O explicatie pentru cresterea valorii de piata este parcursul bun in cupele europene al celor cinci cluburi romanesti. Pe primul loc se mentine prima liga din Anglia, cu o valoare de 3,1 miliarde de euro, urmata de prima liga spaniola - 2,6 miliarde de euro.