Refacerea treptata a economiei ame­ricane si beneficiile tot mai mari rea­lizate de reprezentantii ei din diferite do­menii ofera investitorilor sansa de a se imbogati din dividende. Business­week arata ca, in perioada ianuarie-aprilie 2011, investitorii in actiunile companiilor care figureaza pe lista S&P 500 au primit sub forma de dividende cu 20.985 mld. $ mai mult decat in ace­lasi interval din 2010.

Analistii subliniaza ca per ansamblul anului trecut dividendele au progresat cu 20,65 mld. $ fata de 2009. Un calcul aproxi­mativ arata ca, in primele patru luni din 2011, procentul de crestere a dividendelor a fost de 9,74%, cu posibi­litate de a atinge 17,9% pana la sfarsitul anului.

Cu toate acestea, nivelul actual al acestor plati (aproape 200 mld. $) este departe de recordul de 250 mld. $ stabilit in 2008. Dar daca ritmul mentine actuala cadenta, nivelul din urma cu trei ani va putea fi egalat la inceputul anului 2013. Interesant este ca numerosi inves­titori cumpara titluri ale companiilor vizate numai pentru a intra in posesia acestor dividende, a caror valoare progreseaza mai repede decat cea a actiunilor la burse. In momentul de fata, din 500 de emitenti 386 de intreprinderi platesc dividende in mod regulat. Potrivit S&P, companiile financiare aloca pentru dividende 12% din totalul platilor lor, cele din sanantate 12,5%, din indus­trie 12%, in timp ce intreprinderile ener­getice afecteaza 11,5%, iar producatorii de marfuri de larg consum - 16%.

Dintre companiile cele mai gene­roa­se se distinge Altria Group, una dintre marile corporatii de tutun din lume si care plateste dividende de 43 de ani, cheltuind in acest scop 76% din profit. Principalul concurent, Reynolds Ame­rican, nu se poate lauda decat cu un modest 6,2%, in timp ce alt reprezentant al sectorului, Lorillard, cu 5,4%. Tot in categoria societatilor generoase trebuie inclusa compania de telecomunicatii AT&T, care respecta politica achitarii de dividende de 27 de ani. In cazul fina­lizarii cu succes a apropierii de grupul T-Mobil, operatorul va plati actionarilor 25 mld. $. Printre alte firme de resort cu dividende ridicate figureaza Frontier Communications Corporation (9,4%), Windsgtream Corporation (7,90%), CenturyLink (7,20%).