Valoarea comertului electronic cu plata on-line prin card bancar se va ridica anul acesta la 93 de milioane de euro, numarul tranzactiilor ajungand la 1,2 milioane, estimeaza Marin Mitroi, direc­torul general al RomCard. Potrivit datelor publicate anterior de proce­sa­torul de tranzactii cu cardul RomCard, in 2008 valoarea comer­tului on-line cu plata prin card bancar s-a ridicat la 53,1 milioane de euro. „Dinamica ultimelor luni ne arata ca intr-adevar comertul electronic romanesc mai are loc de crestere, chiar si in perioade economice mai dificile. Mai mult, aceasta evolutie atesta faptul ca romanii au devenit din ce in ce mai familiarizati cu cumpa­raturile on-line si, prin urmare, ne asteptam ca la finalul lui 2009 bilantul sa arate astfel: 93 de milioane de euro tranzac­tionati, 1.200.000 de tranzactii”, a declarat intr-un comu­nicat de presa Marin Mitroi, directorul general al Rom­Card. Carmen Sebe, directorul exe­cutiv al princi­palului furnizor de solutii pen­tru comert electronic de pe piata locala, se asteapta ca valoarea tranzac­tiilor prin platforma ePayment sa se ridice anul acesta la 80 de milioane de euro. CEO-ul Gecad ePayment apreciaza ca, pana in prezent, comertul electronic cu plata prin card bancar a fost mai putin afectat de situatia economica dificila prin care trece economia Romaniei.

69,5 milioane de euro - plati on-line cu cardul la noua luni


In primele noua luni ale anului, valoarea platilor on-line cu cardul a cres­cut cu 75% fata de aceeasi perioada din 2008, la 69,5 milioane de euro, arata datele RomCard citate de Gecad ePayment. Numarul de tranzactii inre­gis­trate in ianuarie-septembrie 2009 a fost de aproximativ 886.000, aproape dublu fata de primele noua luni din 2008. Prin platforma ePayment, au fost derulate 784.000 de tranzactii, cu o valoare totala de peste 65 de milioane de euro.

In primele sase luni ale anului, comertul electronic cu plata on-line prin card bancar a avut o valoare de 43,5 milioane de euro, singurul segment pe care s-a inregistrat o scadere, de 2%, fiind cel al produselor IT, in timp ce turismul si trans­portul au inregistrat cresteri de aproximativ 158% fata de primele sase luni din 2008.

T IV nu este unul spectaculos


Potrivit Gecad ePayment, in tri­mes­trul al treilea niciun domeniu nu a inregistrat o crestere spectacu­loasa, insa s-a observat oprirea scaderii pentru eTail IT, unde s-a remarcat o crestere cu 13% a numarului de tranzactii fata de tri­mes­trul anterior. Produsele si servi­ciile pre­ferate in trimestrul al treilea al acestui an au fost cele din domeniul telecom (facturi, cartele prepay, tele­foa­ne, acce­sorii), urmate de pachetele turis­tice si biletele de avion.

Pe pozitia a treia se situeaza ser­viciile (asigurari, anunturi publicitare, servicii diverse), arata datele oferite de plat­for­ma de comert electronic ePayment.

Valoarea medie a unei tranzactii a fost in al treilea trimestru al acestui an de 88 de euro. In primele noua luni ale anului, aceasta valoare a fost de 83 de euro, similara celei inregistrate in 2008, respectiv 84 de euro. In ceea ce priveste finalul anului, oficialul Gecad ePay­ment nu asteapta evolutii specta­cu­loase comparativ cu prima parte a aces­tui an.

„Pentru ultimul trimestru al anului ne asteptam la o evolutie mai putin specta­culoasa decat pana acum. Chiar si asa, daca estimarile noastre se vor ade­veri, 2009 va marca o crestere aproa­pe dubla a comertului electronic cu plata prin card fata de 2008”, a precizat Car­men Sebe.