Centrul comercial City Mall din Capitala a fost rascumparat de unul dintre fostii proprietari cu suma de 17,3 milioane de euro, de aproape cinci ori mai putin fata de pretul la care acelasi proprietar a instrainat mallul prima data. Totodata, bancile creditoare se pare ca raman cu o pierdere estimata la aproximativ 20 de milioane de euro.


Tranzactia intre fondul australian APN si firma lui Papalekas (Victoria Holding), prin care australienii au platit 103 milioane de euro pentru City Mall, a fost finantata cu circa 75 de milioane de euro de catre un grup de banci - Unicredit Bank Austria AG, Unicredit Tiriac Bank SA si Bancpost SA. La data stoparii incercarilor de vanzare a mallului prin licitatii, cele trei banci mai aveau de recuperat peste 40 de milioane de euro din acest proiect. In cifre aproximative, UniCredit Bank Austria are de recuperat 36 de milioane de euro, Bancpost - 5 milioane de euro si UniCredit Tiriac 300.000 de euro.
De altfel, partile implicate in vanzarea City Mall nu au precizat modalitatea de recuperare a datoriilor pe care fostul proprietar le avea fata de creditori. Fara ca partile implicate in tranzactie sa faca vreo lamurire in acest sens, banuim ca datoriile au fost sterse, creditorii asumandu-si pierderea. Dat fiind ca din vanzarea mallului au fost obtinute doar aproximativ 21 de milioane de euro (din care 4 mil. TVA), diferenta reprezinta pierdere in contul creditorilor, respectiv a bancilor.

Vandut cu 103 milioane de euro, rascumparat cu 17,3

Tranzactiile din jurul centrului comercial City Mall ar trebui sa reprezinte studiu de caz pentru studentii de la ASE, ilustrand poate cel mai fidel spirala speculativa care a cuprins piata imobiliara din Romania. Ultima tranzactie vizand City Mall a adus actualului cumparator un profit de cel putin 40 de milioane de euro.

Astfel, dupa cinci incercari nereusite de a vinde mallul bucurestean (intrat in insolventa) prin licitatie, lichidatorul judiciar al firmei care detine centrul comercial a reusit sa ajunga la o intelegere cu unul dintre fostii proprietari. Star Imob Construct, firma controlata de aceeasi persoana (Ioannis Papalekas) care a stat in spatele vanzarii catre actualul proprietar, va plati 17,3 milioane de euro pentru City Mall (fara TVA), un pret de cinci ori mai mic fata de valoarea la care a vandut proiectul.

Mallul ramane mall

Administratorul judiciar a anuntat ca destinatia centrului comercial urmeaza a fi stabilita de catre noul proprietar insa cel mai probabil aceasta nu va suferi modificari esentiale.

In prezent, City Mall are un grad de ocupare de 83% din spatiul comercial si contracte cu aproximativ 74 de chiriasi. Complexul comercial are un trafic care se mentine la nivelul anterior deschiderii procedurii de insolventa, pentru spatiile din interiorul mallului.

Procedura de negociere directa pentru valorificarea City Mall a fost demarata incepand cu luna august 2011, prin publicarea anuntului pentru depunerea ofertelor de participare la negocierea directa. Termenul limita de depunere a ofertelor in vederea achizitionarii City Mall a fost 16.09.2011, iar in cursa finala s-au inscris sase investitori.