Potrivit unui studiu al firmei de cercetare GfK, piata bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 24,9% in primele trei luni comparativ cu aceeasi perioada din 2009, la 271 milioane de euro. In timp ce cateva sectoare au prezentat evolutii incurajatoare, vanzarile din sectorul IT si telecomunicatii au inregistrat cele mai mari reduceri, de 38,2%, respectiv 34,7%, se arata intr-un comunicat al GfK. Sectorul foto a fost singurul care a avut o evolutie pozitiva in perioada analizata, vanzarile inregistrand un avans de 2,5%. Totusi, in valori absolute, performanta acestui trimestru a fost cu doua milioane de euro mai redusa decat valorile atinse in fiecare din ultimele trei trimestre ale anului 2009.
 
In cazul electrocasnicelor mici, au fost inregistrate vanzari totale de 17 milioane de euro, in scadere cu 5,3% comparativ cu primele trei luni din 2009, in timp ce vanzarile de electronice de larg consum s-au redus cu 7,6%, la 57 milioane de euro. Electrocasnicele mari au inregistrat anul trecut, de la trimestru la trimestru, o evolutie echilibrata a vanzarilor, dar in primul trimestru din 2010 piata a atins valoarea de doar 58 milioane de euro, in scadere cu 13,1%.
 
Sectorul telecom prezinta o tendinta descrescatoare in primul trimestru al anului, de -34,7% si o cifra de afaceri totala de 42 milioane de euro. "Acest lucru poate fi justificat prin declinul pretului mediu de achizitie pe piata pentru telefoanele mobile si printr-un nivel ridicat de subventionare de catre operatori", se spune in comunicat.

Sursa: Mediafax