Vanzarile mondiale de computere personale (PC) au scazut cu 0,2% in al patrulea trimestru din 2011, conform raportului firmei de cercetare IDC.


Comprimarea pietei este, pe de o parte, rezultatul scaderii productiei de hard disk-uri fabricate in Thailanda, tara afectata de inundatiile din octombrie anul trecut. Thailanda produce aproximativ un sfert din toate hard disk-uri din lume, iar din cauza deficitului creat, unii producatori au fost nevoiti sa reduca productia de computere. Pe de alta parte, a crescut si competita din partea altor dispozitive media, cum ar fi tabletele, telefoane inteligente si dispozitivele pentru citirea cartilor electronice.

Astfel, potrivit IDC, vanzarile de PC-uiri la nivel mondial au fost ultimele trei luni ale anului trecut de 92,7 milioane de unitati. Piata americana (SUA) a fost lovita destul de rau. Din 2010 vanzarile de PC-uri au scazut cu aproape 5%, la 71 milioane de unitati, 2011 fiind al doilea cel mai greu an din istoria acestei piete, dupa 2001, cand vanzarile au scazut cu 11,7%.

Si pietele din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) indica o scadere, trimestrul IV fiind al patrulea trimestru consecutiv cu scadere.
Piata din Japonia a scazut cu 7% in Trim. IV, in schimb, zona Asia-Pacific a avut rezultate bune, cu cele mai mari cresteri a vanzarilor in China.

Ierarhia mondiala a producatorilor

Marii producatori de PC-uri si-au pastrat pozitiile in ierarhia mondiala si in ultimul trimestru al anului trecut. Astfel, Hewlett-Packard, care a vandut in Trim.IV aproximativ 15 milioane de computere, se afla pe primul loc, cu o cota de piata de 16,3%. Dupa HP urmeaza Lenovo Group, cu o cota de 14% (13 milioane de PC-uri vandute). Dell detine 12,9% din piata (11,9 milioane PC-uri), Acer Group - 10,56% (9,8 milioane) si ASUS - 6,7% ( 6,2 milioane).

IDC se asteapta ca in primul trimestru al anului 2012 vanzarile de PC sa incetineasca si mai mult, in principal din cauza accentuarii consecintelor inundatiilor din Thailanda si problemelor in livrarea de hard-disk-uri. IDC estimeaza o recuperare a pietei abia din trimestrul IV 2012, atunci cand cresterea ar trebui sa depaseasca 15%, ajungand la vanzari anuale de 371 milioane de unitati.