Grupul auto sud-coreean Hyundai Motor Co a vândut cu 4,6% mai puţine vehicule în luna august 2012 faţă de luna august 2011, aceasta fiind prima scădere a vânzărilor înregistrată în ultimii trei ani, ca urmare a grevelor care au afectat producţia la uzinele din Coreea de Sud, transmite Reuters.


Hyundai, al cincilea mare producător auto din lume împreună cu firma afiliată Kia Motors, a informat luni că luna trecută a vândut 293.924 vehicule, în scădere cu 4,6% în ritm anual, aceasta fiind prima scădere a vânzărilor înregistrată după luna mai 2009, când criza financiară globală a afectat cererea. Hyundai a precizat că vânzările pe piaţa internă au scăzut cu 30% în timp ce vânzările pe pieţele externe au crescut cu 0,4%.

Angajaţii de la uzinele Hyundai din Coreea de Sud vor vota luni dacă aprobă un acord salarial convenit săptămâna trecută, un vot pozitiv urmând să pună capăt unei seri de greve parţiale care au afectat producţia în luna august. 'Cel mai probabil acordul va fi aprobat având în vedere discuţiile prelungite', a declarat un analist la Suh Sung-moon, Korea Investment & Securities. 'În mod tradiţional, au existat puţine cazuri în care muncitorii au reluat grevele după ce un acord a fost respins. Chiar dacă va fi respins, acordul va fi renegociat', a adăugat analistul.

Un oficial din conducerea companiei a declarat anterior pentru Reuters că chiar şi în situaţia în care acordul va fi aprobat, vânzările Hyundai în străinătate (echivalentul a 85% din vânzările totale) vor fi afectate în luna septembrie deoarece va fi nevoie de timp pentru transportul vehiculelor pe pieţele externe. Pentru a recupera o parte din cele 76.723 de vehicule, în valoare de 1,40 miliarde de dolari, care nu au fost produse din cauza grevelor din luna august, firma va introduce ore suplimentare la finele acestui an.

Hyundai şi Kia au vândut anul trecut 6,6 milioane de vehicule la nivel mondial şi compania spera să treacă pragul de 7 milioane unităţi în acest an.