Vasile Blaga, recent alesul preşedinte al PDL, a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului, cu 70 de voturi "pentru" şi o abţinere.


S-a votat electroni
c, iar voturile au fost secrete, după cum a declarat Ioan Chelaru, citat de Mediafax. Chelaru a anunţat rezultatul votului: 70 de voturi "pentru" revocare şi o abţinere. Singurul senator PDL prezent la şedinţa în care se va vota revocarea lui Vasile Blaga, Alexandru Pereş, a vrut să ţină un discurs în plen, însă după trei minute Ioan Chelaru i-a tăiat microfonul, iar la cererea lui Gyorgy Frunda i-au acordat totuşi cinci minute.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă (PSD), a declarat, marţi, în şedinţa de revocare a preşedintelui acestei Camere, Vasile Blaga, că acesta a încălcat principiul de independenţă şi imparţialitate în exercitarea funcţiei şi că se impune revocarea acestuia. Î
n propunerea de revocare, Greblă a precizat că, potrivit Curţii Constituţionale, preşedintele Senatului, în exercitarea funcţiei, trebuie să fie echidistant deoarece acesta nu poate reprezenta poziţia politică şi interesele unui partid politic, ci reprezintă Senatul în integralitatea sa.

"Majoritatea senatorilor opinează că, datorită contextului actual, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a abdicat de la acest rol constituţional, utilizând instituţia preşedintelui Senatului în scopul realizării exclusive a obiectivelor impuse de partidul politic din care face parte", a arătat acesta.