Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat la RFI ca daca Romania va intra in recesiune anul viitor, acest lucru nu se va intampla din cauze interne, ci numai
din cauze externe.
 
"Romania prin ea insasi nu e un risc. Daca se va intampla o recesiune in Romania in nici un caz nu va fi din cauze interne, ci din cauze externe. Eu cred ca asta au inteles si analistii de la revista The Banker, care l-au premiat pe ministrul nostru de Finante. (…)
Daca l-au nominalizat pe Ialomitianu, l-au nominalizat dintr-un simplu motiv, ca bugetul nostru nu are riscuri de crizasi nu are riscuri de recesiune. Romania, daca va avea o recesiune, va fi numai din cauze externe. Cred caasta a fost motivul", a spus Vasilescu.
Intrebat de RFI cat de mare este riscul ca Europa sa reintre in recesiune in 2012, Adrian Vasilescu a precizat:
"Din pacate, 2012 va fi un an care ne trezeste acum foarte multe intrebari, pentru care avem foarte putine raspunsuri. De fapt, 2012 va fi un an cu foarte multe necunoscute si cu multe suspiciuni, in special un schimb de suspiciuni peste Oceanul Atlantic.
Europa priveste peste Atlantic cu ingrijorare si se intreaba daca va fi o noua recesiune acolo, va veni si peste noi? Iar de data asta, americanii in premiera spun ca criza bugetara din Europa s-ar putea sa duca la o mare recesiune, care in premiera sa vina din Europa spre America".