Intreprinderile americane domina palmaresul marilor capitalizari bursiere. In Top 10 nu figureaza decat un singur reprezentant al Europei, dovada degringoladei care s-a abatut asupra Batranului continent. Au avut de suferit inclusiv valorile tarilor emergente.


2012, un an al Americii? In orice caz, asa pare sa sugereze tabloul marilor capitalizari mondiale. In clasamentul primelor 10 staruri cotate, cel putin sapte sunt americane. ExxonMobil si Apple – care au impins PetroChina pe locul trei – sunt in fruntea listei.

O revenire spectaculoasa a Wall Street, in conditiile in care, anul trecut, numai trei giganti „made in USA” se numarau printre cele mai valoroase companii ale lumii. „Este rezultatul aprecierii dolarului anului trecut, dar si a bunei conduite de care a dat dovada Wall Street”, considera Roland Kaloyan, de la Societe Generale.

In 2011, indicele Dow Jones si-a adjudecat 5,5%, afisand cea mai buna performanta printre marile piete dezvoltate. „Investitorii internationali au iesit din zona euro – care concentreaza toate ingrijorarile legate de criza datoriilor – indreptandu-si atentia si preferintele spre Statele Unite, percepute drept o piata refugiu”, spune, la randul sau, Jean-Louis Mourier, de la firma Aurel.

In aceste conditii, in Top 10 al marilor capitalizari apare o singura valoare europeana (Royal Dutch Shell), desi anul trecut erau trei (BHP Billiton, Royal Dutch Shell si Nestle).

Dar Batranul continent nu este singurul care a avut de suferit in 2011. Au fost afectate inclusiv vedetele tarilor emergente. Anul trecut, indicele MSCI Emerging Markets a cedat peste 20% pe fondul temerilor legate de inflatia si de cresterea economica a acestor tari. Astfel, grupul brazilian Petrobras a disparut dintre primele 10 locuri, ajungand pe pozitia 23.

Companiile petroliere domina clasamentul, cu mastodonti precum ExxonMobil, PetroChina, Shell sau Chevron. La fel de bine reprezentat este si sectorul tehnologic, cu Apple, Microsoft, IBM si Google, ultimele doua valori nefigurand pe lista de anul trecut a celor mai mari capitalizari.

„Investitorii au privilegiat valori cu o puternica vizibilitate din punctul de vedere al bilantului si rezultatelor lor”, crede Christophe Foliot, de la Rothschild Asset Management. „In 2011, piata nu s-a ghidat dupa criteriile clasice ale valorizarii, ci mai degraba dupa aversiunea fata de risc. Marea intrebare a fost: care sunt valorile care comporta cel mai mic risc intr-un mediu incordat?”, explica el.

Top 10 (miliarde de dolari)
1. Exxon Mobil (SUA) – 406,27

2. Apple (SUA) – 376,61

3. Petrohina (China) – 276,57

4. Royal Dutch Shell (Olanda/Marea Britanie) – 236,04

5. ICBC (China) – 227,97

6. Microsoft (SUA) – 218,38

7. IBM (SUA) – 216,72

8. Chevron (SUA) – 211,89

9. Google (SUA) – 209,2

10. Wal-Mart (SUA) – 204,55