Nivelul apei a crescut dramatic la Veneţia şi a acoperit 70 la sută din centrul istoric, în zona Pieţei San Marco apa ajungând la 70 de centimetri, pe fondul mareei intense favorizată de intemperiile care afectează nordul Italiei, scrie Corriere della Sera, citat de Mediafax.

Autorităţile italiene au lansat "codul roşu" la Veneţia, unde apa a atins un nivel-record, al şaselea din 1872 până acum.

Mareea a avut nivelul de 149 de centimetri, iar apa a acoperit 70 la sută din centrul istoric al Veneţiei, afectând activităţile turistice şi comerciale.

Turiştii nu se mai pot plimba prin Veneţia, iar cele mai multe magazine au fost închise, autorităţile regionale cerând decretarea stării de calamitate.

"Am cerut şi aşteptăm din partea primarilor localităţilor din regiunea Veneto rapoarte privind daunele suferite", a declarat preşedintele regiunii, Luca Zaia.

"Este de neconceput ca o regiune ca a noastră, care plăteşte impozite destul de mari comparativ cu serviciile de care beneficiază, să nu primească un ajutor concret din partea Guvernului central", a acuzat Zaia.

Nordul Italiei este afectat de intemperii, cel puţin o persoană murind în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren din regiunea Toscana.